Sezamowe ciasteczka szczęścia


Pyszne ciasteczka, kruche w środku, a z zewnątrz obsypane sezamem. Trzeba jednak uważać by zbyt mocno ich nie przypiec, im dłużej będziemy trzymać je w piekarniku, tym będą bardziej chrupiące.
...W Afryce mawiają, że to sezam niesie ze sobą powodzenie, więc do dzieła! :-))


Na około 40 szt (2 duże blaszki do pieczenia):
100 g  (2/3 szkl) sezamu, można dać mieszankę jasnego i czarnego
100 g masła
70 g  (1/3 szkl) białego cukru
85 g (1/2 szkl) jasnego brązowego cukru
1 duże jajko
1 opakowanie cukru waniliowego
170 g (1 i 1/4 szkl) mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cynamonu

Uprażyć na suchej patelni sezam (ok. 5 min na niedużym ogniu, czekamy aż sezam zacznie lekko pachnieć, nie ma potrzeby go rumienić). Utrzeć masło z 2 rodzajami cukru i cukrem waniliowym. Dodać jajko. Wymieszać mąkę z proszkiem, solą oraz cynamonem i stopniowo dodawać do ciasta nadal ucierając. Na koniec wmieszać do ciasta połowę uprażonego sezamu. Wstawić je na minimum 1 godz. do lodówki. 

Nagrzać piekarnik do 190ºC. Ciasto wyjąć z lodówki i formować z niego kulki o średnicy ok. 3cm (można nabierać ciasto łyżeczką, ale najwygodniej jest użyć małej gałkownicy do lodów
o średnicy 3 cm, a potem toczyć kulki w dłoniach). Każdą kulkę obtaczać w pozostałym sezamie, kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczać dłonią na kształt talarka. Układać na blaszkach, zachowując dość duże odstępy miedzy ciasteczkami - maksimum 20 kulek na dużą blaszkę od piekarnika.
Piec ok. 10-15 min, aż będą złote. Zdejmować z papieru do pieczenia dopiero po ostygnięciu.

1 komentarz :

  1. Wyglądają pysznie, koniecznie muszę wypróbować z sezamem :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...