Amerykańskie ekspresowe ciasto bananowe z orzechami


Przepis na wilgotne i pełne orzechów ciasto bananowe pochodzi prosto z USA, jest idelane dla zabieganych i nie mających czasu na dłuższe stanie w kuchni. Wystarczy tylko połączyć ze sobą wszystkie skałdniki, wstawić do piekarnika i patrzeć jak wyrasta. Choć tempo w jakim się piecze nie jest takie ekspresowe to przygotowanie z pewnością tak.
Do masy można dodać bakalie na jakie ma się tylko ochotę, ja postawiłam na orzechy (migdały, laskowe, włoskie), które wcześniej lekko podpiekłam na patelni. Rodzynki i inne suszone owoce też się sprawdzą, aby nie były suche i twarde przed dodaniem ich do ciasta najlepiej zalać je na kilka minut gorącą wodą.




2 duże dojrzałe banany
1 szklanka cukru
1,5 szkalnki mąki
1/3 szklanki roztopionego masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody
1 duże lub 2 małe jajka
1 szklanka ulubionych bakalii i orzechów
4 kostki gorzkiej czekolady 


Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Pokrojone w plasterki banany zmiksować razem z cukrem. Dodać jajko, następnie przesianą mąkę, roztopione masło, sodę i sól, chwilę miksować. Na koniec dodać bakalie i posiekaną czekoladę, wymieszać całość łyżką.
Wlać do formy i piec godzinę.
Smacznego!


6 komentarzy :

  1. mniam mniam, lubimy bananowe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bananowe ciasta są rewelacyjne

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda niesamowicie smacznie!

    miło mi, P.

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę upiec takie ciasto, normalnie wstyd - jeszcze nigdy nie jadłam bananowego!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bananowe są niesamowicie smaczne :-) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. im więcej bakalii tym lepiej:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...