Mazurek fistaszkowy z masłem orzechowym i czekoladą


Wielkanocne pieczenie mazurków już rozpoczęte! Dziś kusząco prezentuje się mazurek fistaszkowy z domowym masłem orzechowym, obsypany orzeszkami i wykończony mleczną czekoladą. Na idelanym, nieprzesłodzonym kruchym spodzie, rozpływającym się w ustach. O jego wspaniałości mogę długo się rozpisywać, ale po co, skoro najlepiej będzie jak po prostu sami się o tym przekonacie :-))


Masło orzechowe do masy zrobiłam sama, ale kupione w sklepie również się nada.
Spód mazurka można zrobić dzień wcześniej, a następnego dnia zostanie nam już tylko przygotowanie masy.





źródło
Forma 25x34cm
Kruche ciasto:
35 dag mąki pszennej
50 g cukru pudru
20 dag masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
2 żółtka
Wszystkie składniki szybko wyrobić, najlepiej zmiksować w malakserze. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy (blacha powinna być wcześniej wyłożona papierem do pieczenia). Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC, do lekkiego zezłocenia. Ostudzić.

Krem orzechowy:
150 g masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzeszków) lub domowego z tego przepisu
150 g serka mascarpone
100 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
Serek mascarpone zmiksować z masłem orzechowym. Dodać lekko przestudzoną białą czekoladę, zmiksować.
Kremem posmarować wierzch mazurka.

Ponadto:
1 szklanka orzeszków ziemnych, solonych
150 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej

Mazurek posmarowany kremem orzechowym posypać równomiernie orzeszkami, po nich rozprowadzić czekoladę (najlepiej nieregularnie, kleksami).
Schłodzić.
Kroić i podawać. Nie ma konieczności przechowywania w lodówce.
Smacznego!




Wesołych Świąt! Samych smakołyków na wielkanocnym stole i żołądka bez dna ;-)


12 komentarzy :

  1. Mazurki wszędzie, kuszący Twój.

    OdpowiedzUsuń
  2. skorzystam z przepisu, bo wygląda na bardzo dobry :) święta tuż tuż a ja w lesie ;(
    Pozdrawiam ciepło,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. mrrrrr mazurek! też zrobię jakiś

    OdpowiedzUsuń
  4. czuję, że pysznie chrupie :D.

    OdpowiedzUsuń
  5. mazurki tu i tam. a u mnie nie xd
    nie ma w moim domu tradycji, by jeść mazurki. dziwne.
    od jakiegoś czasu się zastanawiam, dlaczego..

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzisiaj już robiłam, ale chyba jutro wypróbuje Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie też się nie mazurkuje, ale mam zamiar zadebiutować ;) Szukam ideału i te fistaszkowe mi się podobają właśnie najbardziej! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak to mówią, klawy mazur!! Wszystkiego dobrego nie tylko na Święta :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Fistaszki i czekolada to swietne polaczenie! :)

    Pogodnych Swiat!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeszcze nigdy nie piekam mazurka...ten jest bardzo kuszacy, musze sprobowac!

    OdpowiedzUsuń
  11. Już drugie święta je robie - pycha! :) Nie ma lepszego mazurka!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...