Muffinka cytrynka


Muffinki z dodatkiem skórki cytrynowej, na kefirze i z ziarenkami maku. Nie za słodkie, wilgotne, wręcz idealne do zabrania z sobą na piknik w plenerze. Przygotowanie ich nie zajmie więcej niż 10 minut, nawet mikser nie jest potrzebny!
Gotowe muffinki można posmarować dżemem, ulubionym kremem czy masłem orzechowym, tak też smakują :-) Jedne z lepszych jakie robiłam!


300g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100g cukru
szczypta soli
2 łyżki startej skórki z cytryny

2 łyżki maku
16g cukru waniliowego
2 jajka
200ml kefiru
110g masła

W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, sól, otartą skórkę z cytryny oraz mak.
W drugiej misce wymieszać kefir, jajka i roztopione masło. (Najlepiej by wszystkie te składniki były w temperaturze pokojowej). Następnie dodać do miski z mąką. Delikatnie i niezbyt dokładnie wymieszać (mogą pozostać grudki). Ciasto przełożyć do foremek na muffiny (jeśli nie mamy silikonowych, wysmarować je masłem). Piec przez 20-25 minut w 200 stopniach.
Po wyjęciu z piekarnika wystudzić i dopiero wtedy wyjąć z foremek. Posypać cukrem pudrem i udekorować skórą cytrynową.

Smacznego!



5 komentarzy :

  1. Apetyczna propozycja:-). Uwielbiam cytrynowe ciasta, muffiny też muszą być pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. bajecznie wygladaja! pezepadam za cytrynowa nutka (:

    OdpowiedzUsuń
  3. są urocze!
    ja bym dała do nich kulke waniliowych lodów i sos. malinow albo czekoladowy xd

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...