Dacquoise z masłem orzechowym i czekoladą


Lubicie smak słynnego batonika wypełnionego orzeszkami ziemnymi, z karmelem i czekoladą? Tak właśnie smakuje ten torcik! Ma w dodatku coś czego nie znajdziemy w popularnym batonie, a mianowicie pyszną, orzechową bezę i to nie jedną, a trzy! :) Z wierzchu lekko oprószony solą, wyborny, bardzo słodki
i czekoladowy. Dla wszystkich wielbicieli masła orzechowego, bo to z niego składa się jasny krem.
Dacquoise, czyli po prostu "dakłas" to francuski deser, na który składa się właśnie orzechowa beza i krem z dodatkiem masła, bądź tak jak w tym przepisie bitej śmietany. Jest na prawdę godny polecenia!
Choć nie tak trudny w przygotowaniu, to wymagający czasu, bo same blaty bezowe pieką się 1,5 godziny, trzeba też uważać podczas odrywania ich od papieru, ale to też da się zrobić! :) Bezy można upiec dzień wcześniej, a przełożyć musem w dniu podania.



Przepis z tej strony i cytuję również za Kwestią Smaku, bo wszystko jest świetnie opisane.
Na torcik o wymiarach 27cm x 13cm
Blaty z orzechowej bezy:
1 i 1/4 szklanki (180 g) solonych orzeszków ziemnych
3/4 szklanki białego cukru
6 dużych białek jaj (w temperaturze pokojowej)
1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
szczypta soli

Mus z masła orzechowego:1/2 szklanki masła orzechowego (użyłam masła crunchy z M&S)
1/4 szklanki brązowego cukru
1 szklanka zimnej śmietanki kremowej 30%
1 łyżka białego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego

Polewa czekoladowa:
1/4 szklanki kakao
1/4 szklanki białego cukru
1 szklanka śmietanki kremówki 30%
200 g ciemnej gorzkiej czekolady


Blaty z orzechowej bezy: Piekarnik nagrzać do 130 stopni. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, narysować 3 prostokąty o wymiarach około 27 cm x 13 cm (lub nieco mniejsze, tak aby zachować odstępy). Zmielić 1 szklankę zrumienionych orzeszków ziemnych z 1/4 szklanki cukru. Resztę orzeszków (1/4 szklanki) posiekać. Białka ubić na pianę razem z octem i solą. Cały czas miksując na dużych obrotach stopniowo dodawać pozostały cukier (1/2 szklanki). Miksować jeszcze kilka minut do czasu aż beza będzie sztywna, gęsta i błyszcząca. Delikatnie wymieszać szpatułką ze zmielonymi i posiekanymi orzeszkami. Wyłożyć na blaszkę (po około 2 pełne szklanki bezy na 1 prostokąt - może pozostać trochę masy, z której można zrobić ciasteczka), wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec na złoty kolor przez 1 i 1/2 godziny. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce (nie zdejmować bezy z papieru).


Mus z masła orzechowego: Zmiksować masło orzechowe z brązowym cukrem. Ciągle miksując dodawać stopniowo 1/2 szklanki śmietanki kremowej. W oddzielnej misce ubić na sztywną pianę resztę (1/2 szklanki) zimnej śmietanki kremowej z cukrem i wanilią. Delikatnie wmieszać (w 3 partiach) ubitą śmietankę do masy z masła orzechowego. Mus wstawić do lodówki do schłodzenia.


Polewa czekoladowa: W średnim garnku wymieszać kakao z cukrem, następnie połączyć z 1/4 szklanki wody. Stopniowo wlewać śmietankę kremową mieszając energicznie rózgą lub łyżką aż powstanie jednolita masa. Zagotować mieszając, następne odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i wymieszać do roztopienia. Odstawić do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia na około 2 godziny.


Delikatnie odkleić bezę z papieru. Na dwóch bezach rozsmarować po około 1/3 szklanki polewy czekoladowej, odstawić na pół godziny do lodówki do zastygnięcia. Na talerzu ułożyć pierwszy posmarowany polewą blat, rozsmarować połowę musu, przykryć drugą posmarowaną bezą i posmarować resztą musu. Przykryć nieposmarowaną bezą i pokryć ją połową pozostałej masy czekoladowej. Wstawić do lodówki. Resztę masy czekoladowej rozsmarować na wierzchu ciasta w dniu podania, aby polewa była świeża i błyszcząca. Przed rozsmarowaniem masy czekoladowej można ją podgrzać dodając 1 łyżkę śmietanki kremowej. Po rozsmarowaniu masy wstawić ciasto do lodówki do zastygnięcia na około 1 - 2 godziny. Na sam koniec posypać solą morską lub himalajską (opcjonalnie). Kroić na małe porcje, ciasto przechowywać w lodówce. 





13 komentarzy :

  1. domowe batoniki! ach, pyszności. wiesz, jaką ochotę mi narobiłaś? ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie pozostaje nic innego jak wypróbować przepis :))

      Usuń
  2. czysta rozpusta :) właśnie jestem w trakcie robienia Twojego puddingu z owocami, taki zapach mi się roznosi po mieszkaniu, że się nie mogę już doczekać :) jak wyjdzie tak pyszne jak pachnie to niedługo pochwalę się Twoim przepisem u siebie :) z linkiem oczywiście

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialnie wygląda, idealny smakowo dla mnie :) Istna rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie jadlam tego slynnego batonika, ale kiedys za nim przepadalam. Domowa alternatywa wyglada niesamowicie kuszaco!

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialne! A właśnie zastanawiałam się, jak wykorzystać masło orzechowe, za którym nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zabieram się za to ciasto już chyba ze 3 lata, aż w końcu mnie zmotywowałaś :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo i naprawdę polecam przepis, smak jest rewelacyjny! No i oczywiście czekam aż będę mogła zobaczyć efekty :)

      Usuń
  7. czysta rozpusta, na którą piszę się z wielką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nawet nie wiesz jak żałuję, że mam alergię na orzechy gdy patrzę na takie pyszności!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...