Drożdżówka z truskawkami i migdałową kruszonką



Drożdżówki mogłabym jeść zawsze i nigdy mi się nie znudzą, a w szczególności te domowe. Ich zapach, smak i możliwość dodania do nich przeróżnych nadzień i owoców sprawia, że są one tak przeze mnie uwielbiane :) 
Niestety sezon na truskawki powoli się kończy, więc trzeba wykorzystać jeszcze ostatnie przepisy z wykorzystaniem tych owoców. 
Przepis na ciasto drożdżowe jest taki sam jak przy drożdżówce z kokosowym budyniem, po prostu zamiast nadzienia są truskawki. Zachęcam do spróbowania, jest pyszna!


Forma 35x20cm
Zaczyn:
60g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
1/4 szklanki ciepłego mleka

200g masła lub margaryny
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
ekstrakt z wanilii
2 żółtka
1 jajko
500g mąki + do podsypywania
szczypta soli


Kruszonka:
100g mąki
70g cukru
50g masła


truskawki
płatki migdałów


Zaczyn: Drożdże rozrobić w 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce do napęcznienia.

3/4 szklanki mleka podgrzać (nie gotować!) i do ciepłego już mleka wrzucić masło i cukier. Poczekać, aż wszystko się rozpuści i przelać do większej miski. Dodać wyrośnięte drożdże i zamieszać. Dodać żółtka i całe jajko oraz ekstrakt z wanilii.. Na koniec wsypać przesianą mąkę i szczyptę soli. Całość wyrabiać ręką, tak długo, aż ciasto będzie odrywało się od ręki. (Gdy ciasto będzie nam się ciągle kleiło do ręki możemy dodać trochę mąki). Pozostawić w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.

W czasie oczekiwania na ciasto kroimy truskawki na mniejsze kawałki i przygotowujemy kruszonkę.
Kruszonka: Masło, cukier, mąkę i kokos wsypujemy do miski i łączymy ze sobą.

Gdy ciasto wyrosło, wykładamy je na stolnicę i rozwałkowujemy na placek o wymiarach wielkości formy. Na wierzchu układamy kawałki truskawek, kruszonkę i na końcu posypujemy płatkami migdałów. 
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40minut. Po upieczeniu warto dać drożdżówce trochę wystygnąć, a dopiero potem pokroić.



6 komentarzy :

  1. wygląda przebosko! poproszę kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mogę się poczęstować? Bardzo smakowicie wygląda;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio mam 'fazę' na drożdżowe wypieki. Mogłaby, piec i zajadać takie drożdżówki każdego dnia:-).

    OdpowiedzUsuń
  4. zgadzam sie! drozdzowek nigdy dosc! jeszcze takich pysznych <3

    OdpowiedzUsuń
  5. muszę zużyć drożdże, teraz robią się jagodzianki, a na ciacho może się skuszę;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...