Naleśniki z twarożkiem, kajmakiem i migdałami


Naleśnikowa sobota! Akcja trwa już jakiś czas, a ja dołączam dopiero dziś tymi niby klasycznymi naleśnikami, ale jednak mającymi coś nie tylko w sobie, ale i na sobie ;-) A chodzi oczywiście o ... kajmak! Ach, kto go nie lubi, wybieranie tej słodkiej masy z puszki kusi tak, że po prostu nie można nie oblizać łyżeczki, więc czemu by nie posmarować nią naleśników? A uwierzcie mi, smakują rewelacyjnie, do tego płatki migdałów i jestem w niebie :)


Na około 14 naleśników:
Ciasto naleśnikowe:
2 jajka
200g mąki
1 szklanka wody gazowanej
1szklanka mleka
szczypta soli
2 łyżki oleju

Oddzielić żółtka od białek. W jednej misce ubić białka na sztywną pianę. Do drugiej miski wsypać przesianą mąkę, dodać żółtka, mleko, wodę gazowaną, sól. Całość dokładnie zmiksować. Na koniec dodać ubite białka i 2 łyżki oleju. Delikatnie za pomocą łyżki wymieszać. Smażyć naleśniki najlepiej na teflonowej patelni.

Nadzienie:
250g twarogu
śmietana/ jogurt naturalny
cukier waniliowy
skórka z cytryny

Twarożek rozdrobnić widelcem, dodać śmietanę bądź jogurt w preferowanej ilości, dosłodzić do smaku i dodać skórkę otartą z cytryny.

Dekoracja:
kajmak (gotowana masa kajmakowa z puszki)
płatki migdałów

Usmażone naleśniki posmarować twarożkiem, złożyć w trójkąty, podsmażyć na patelni. Na koniec posmarować kajmakiem i posypać migdałami.
Smacznego!





Naleśnikowa Sobota 2

13 komentarzy :

  1. Oj wierzę Ci, że tak obłędnie smakują, bo wyglądają świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naleśniki z masą kajmakową muszą być cudowne! Akurat za mną chodzą naleśniki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. zwariowałam na punkcie TEGO połączenia smakowego

    OdpowiedzUsuń
  4. Aaa! To musi być nieziemskie. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O jezu, to wygląda obłędnie! Uwielbiam, kocham kajmak, mogłabym go jeść ze wszystkim!
    Zjadłabym chętnie takie śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. genialne!
    jakiej firmy ten kajmak,że taki płynny;)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze kajmak przekładam z puszki do miski, przez chwilę miksuję mikserem i wtedy masa staje się bardziej lejąca. Właśnie taki to sposób mam na rzadki kajmak :) a firma to Bakalland.

      Usuń
  7. Ale rozpustne naleśniki!:D

    OdpowiedzUsuń
  8. jezu, z kajmakiem! to moje ulubione! gruba warstwa masy krówkowej i do tego banany i aaaaaa, jestem w niebie, serio. *____*

    OdpowiedzUsuń
  9. O tak, uwielbiam takie naleśniki! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. piekne te nalesniki, ah ! :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. od dziś to moje ulubione naleśniki !!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...