Ciasto drożdżowe z jagodami i rabarbarem



Drożdżowe z jagodami i rabarbarem, z wierzchu obficie posypane kruszonką.
Dzisiejsze ciasto drożdżowe jest bardziej zbite i nie tak puszyste jak np. ta drożdżówka z truskawkami, ale oczywiście nie oznacza to, że jest gorsze czy też mniej smaczne! Swój winny posmak zawdzięcza długiej fermentacji, bo zaczyn drożdżowy odstawiamy do wyrośnięcia aż na całą noc, a dopiero drugiego dnia dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Taka metoda jest dobra dla tych, którzy nie lubią wyczekiwania aż ciasto w końcu wyrośnie. Drożdże fermentują gdy smacznie śpimy, a rano możemy cieszyć się świeżym drożdżowym wypiekiem, idealnym na śniadanie! Warto spróbować drożdżówki w takiej wersji, różne kombinacje owocowe i smakowe mile widziane :-)

Prawda, że jagody świetnie nadają się do wypieków? Wystarczy, że puszczą sok, a ciasto zaraz nabiera pięknego koloru tych owoców, lubię to! :-)



źródło przepisu
Tortownica 26cm:
Ciasto:
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
200g masła 
4 jajka
50 g świeżych drożdży
4 szklanki mąki pszennej tortowej

szczypta soli

Kruszonka:

100 g mąki
50 g masła
60 g cukru

Owoce:
300g jagód, 3 łodygi rabarbaru pokrojone w kostkę 


W garnuszku rozpuścić masło, cukier i mleko. Ostudzić masę i wbić do niej jajka, lekko ubić, a następnie dodać rozkruszone drożdże. Wymieszać całość, przykryć ściereczką i odstawić na całą noc.

Po tym czasie dodać przesianą mąkę i dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie ładnie odchodziło od ręki (ok. 10 minut).
Kruszonka: Rozpuścić masło, dodać do niego cukier, a po chwili mąkę, odstawić z ognia, wymieszać i ostudzić. 

Wyrobione ciasto wyłożyć do tortownicy wysmarowanej olejem, ułożyć owoce i na końcu posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut przy otwartych drzwiczkach (ciasto wtedy urośnie), następnie zamknąć piekarnik i piec jeszcze przez 45-55 minut na złoty kolor. 




8 komentarzy :

  1. drozdzowe najlepsze z jagodami wlasnie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto drożdżowe i jagody - pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie ciasta. Skusiłabym się na ten kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale to musi być pyszne...;)))ślicznie wygląda, a z ta kruszonką...!

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne połączenie, nie może nie być pyszne:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Z przepisu ćętnie skorzystamy, w postaci drożdżówek. Ciasta już za wiele u nas :-) Ciasto wygląda pięknie. pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie ciasta zawsze kojarzą mi się z sielankowym klimatem lata i spokojnym popołudniem na tarasie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...