Bananowy chlebek Sophie Dahl


Bananowy chlebek z przepisu Sophie Dahl to już chyba klasyk. Kto jeszcze nigdy nie jadł bananowego ciasta musi koniecznie spróbować. Polubią je nawet przeciwnicy tych owoców :-)
Chlebek jest rewelacyjny, idealnie wilgotny w środku z chrupiącą skórką na wierzchu. Długo zachowuje świeżość i nie wysycha, więc możemy cieszyć się jego miękkością aż do ostatniego kawałka. 
Polecam spróbować go w połączeniu z masłem orzechowym lub Nutellą - pychota! 


Forma keksowa 23cm
3 dojrzałe banany
150 g brązowego cukru (dałam pół na pół z białym)
1 jajko, rozbełtane
75 g miękkiego masła
 2 łyżeczki cukru waniliowego
170 g mąki
1 łyżeczka sody
szczypta soli

Banany rozgnieść w misce widelcem, dodać do nich jajko, miękkie masło, cukier i cukier waniliowy. Rozmieszać, a następnie dodać przesianą mąkę z sodą i szczyptą soli. Dokładnie wymieszać całość.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez godzinę.
Ostudzić w formie.



7 komentarzy :

  1. Świetny, przepadam za bananowym chlebkiem, Twój wygląda na bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę zrobić!
    + ucięło ci ilość łyżeczek cukru waniliowego

    OdpowiedzUsuń
  3. bananowy chlebek kusi mnie juz od dawna!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nigdy nie robiłam,ale powoli się przymierzam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadłam go, jadłam!
    Pyszny jest, naprawdę godny polecenia i wypróbowania.
    Pięknie Ci się udał.

    Serdecznie Cię pozdrawiam,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo smaczny! pamiętam, że kiedy robiłam go pierwszy raz nie dodałam masła, a i tak wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też go kilka razy zrobiłam. Przepyszny! I chyba zawsze się udaje ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...