Mini drożdżówki z cynamonowym serkiem


Mini słodkości na dwa kęsy, idealne jako mała przekąska. Nadziane cynamonowo-imbirowym kremowym serkiem i obowiązkowo posypane kruszonką,
bo bez niej nie wyobrażam sobie drożdżowego.
W przepisie wykorzystałam drożdże suche, które dobrze sprawdzają się gdy nie mamy akurat świeżych w lodówce lub gdy ochota na ciasto drożdżowe przyjdzie nam w środku nocy :-)


Na około 30 mini bułeczek
7 g (1 saszetka) suchych drożdży instant
1/4 szklanki ciepłego mleka + łyżeczka cukru
350 g mąki pszennej
szczypta soli
60 g cukru

2 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
1 żółtko
100 g miękkiego masła

Nadzienie:
200g kremowego serka typu Philadelphia
1 białko
1,5 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
3-4 łyżeczki brązowego cukru

Kruszonka:
100g mąki
70g cukru
50g masła



Drożdże wsypać do ciepłego mleka i dodać łyżeczkę cukru. Odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, cukier, rozmieszane jajka wraz z żółtkiem, masło oraz wyrośnięte drożdże.
Wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki.
Odstawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę.

W tym czasie przygotować nadzienie. Do miski włożyć serek, dodać cukier, przyprawy oraz białko. Całość dokładnie wymieszać.
Kruszonka:
Masło, cukier, mąkę wsypujemy do miski i łączymy ze sobą.

Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto i uformować malutkie bułeczki. W każdej z nich robić palcem wgłębienie i nakładać łyżeczkę serka. Posypać kruszonką i odstawić jeszcze na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika i piec przez 30-40 minut w 180 stopniach.



6 komentarzy :

  1. Chyba zrobiłabym większą wersję, żeby potem nie myśleć ile to ja tych bułeczek zjadłam :D.

    OdpowiedzUsuń
  2. O nie to stanowczo za późna pora na ogladanie takich mini drożdżowych pyszności! :P Oj chyba kogoś poproszę, aby mi zrobił podobne bułeczki! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. już uwielbiam te bułeczki za cynamonowy serek <3

    OdpowiedzUsuń
  4. wszyscy kuszą cynamonowymi bułeczkami, czas chyba je zrobić :) lubię Twoją wersję z serkiem i kruszonką

    OdpowiedzUsuń
  5. jesienią wszystko z cynamonem biorę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...