Baklava Muffins



Baklava, to pyszny deser z ciasta filo, wypełniony orzechami i ociekający miodem - istne delicje! Co prawda jest bardzo, baaaaardzo słodki,
ale to chyba właśnie dlatego tak dobrze smakuje :) Jednak z przygotowaniem baklavy samemu jest sporo zabawy, dlatego przepis na te muffinki
a'la baklava może przy minimalnym nakładzie pracy i czasu, choć trochę przypomnieć nam smak prawdziwej, bałkańskiej baklavy.

Mięciutkie ciasto, w środku chrupiące orzeszki i nuta cynamonu, idealne na jesienną porę!



Przepis Nigelli Lawson
Na ok. 12 muffinek:
Ciasto:
1 szklanka i 7 łyżek mąki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
1/4 szklanki cukru 
1 duże jajko 
3 łyżki rozpuszczonego masła 
1 szklanka i 2 łyżki maślanki

Nadzienie:
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 
1/3 szklanki cukru 
1 1/2 łyżeczki cynamonu 
3 łyżki roztopionego masła 


W miseczce połączyć wszystkie składniki nadzienia.

Muffinki: W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, sodę, proszek, cukier, a w drugiej składniki mokre: jajko, mleko, maślankę i rozpuszczone masło. Składniki mokre wlać do suchych i delikatnie wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 200 st.C.


Formę do muffinów wyłożyć papilotkami i wypełniać ciastem do 1/3 wysokości, następnie kłaść niepełną łyżkę nadzienia i ponownie przykryć warstwą ciasta.
Resztą nadzienia posypać po wierzchu. Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, aż będą złocisto brązowe.




16 komentarzy :

  1. Mmmm, ciągle sobie powtarzam, że muszę je zrobić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj musisz, musisz, pamiętam jak ci smakowały! :)

      Usuń
  2. Miałam przyjemność jeść prawdziwą Baklavę :-) Takie słodkie, to moje smaki. Chciałam też zrobić swoją, ale nigdzie nie mogę znaleźć ciasta filo. A te muffinki również piekłam, pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ciasto filo póki co widziałam tylko w Almie :-)

      Usuń
  3. słodka ta jesień w babeczkach :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, pięknie wyglądają i mają wszystko to, co lubię. Czuję, że Baklava też by mi smakowała!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam słabość do baklavy, więc przyznaję, że ten przepis mnie zainteresował...

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam nieraz, są pyszne.
    Twoje wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne połączenie! Myślę, że do babeczek również w sam raz

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo interesujące przepisy. Stad moja decyzja o nominacji Twojego bloga w Liebster Blog. Po szczegóły zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bez próbowania jestem pewna, że posmakowałyby mi :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne te muffinki. Też niedawno robiłam :)

    Zapraszam do siebie na konkurs:
    http://zjedzzesmakiem.blogspot.com/2012/10/konkurs-konkurs-konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  11. " wypełniony orzechami i ociekający miodem" - tym mnie przekonałaś w pierwszym zdaniu.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...