Baklava, to pyszny deser z ciasta filo, wypełniony orzechami i ociekający miodem - istne delicje! Co prawda jest bardzo, baaaaardzo słodki,
ale to chyba właśnie dlatego tak dobrze smakuje :) Jednak z przygotowaniem baklavy samemu jest sporo zabawy, dlatego przepis na te muffinki
a'la baklava może przy minimalnym nakładzie pracy i czasu, choć trochę przypomnieć nam smak prawdziwej, bałkańskiej baklavy.
Mięciutkie ciasto, w środku chrupiące orzeszki i nuta cynamonu, idealne na jesienną porę!
Przepis Nigelli Lawson
Na ok. 12 muffinek:
Ciasto:
1 szklanka i 7 łyżek mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 szklanki cukru
1 duże jajko
3 łyżki rozpuszczonego masła
1 szklanka i 2 łyżki maślanki
Nadzienie:
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/3 szklanki cukru
1 1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki roztopionego masła
W miseczce połączyć wszystkie składniki nadzienia.
Muffinki: W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, sodę, proszek, cukier, a w drugiej składniki mokre: jajko, mleko, maślankę i rozpuszczone masło. Składniki mokre wlać do suchych i delikatnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 200 st.C.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami i wypełniać ciastem do 1/3 wysokości, następnie kłaść niepełną łyżkę nadzienia i ponownie przykryć warstwą ciasta.
Resztą nadzienia posypać po wierzchu. Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, aż będą złocisto brązowe.
Mmmm, ciągle sobie powtarzam, że muszę je zrobić!
OdpowiedzUsuńOj musisz, musisz, pamiętam jak ci smakowały! :)
UsuńMiałam przyjemność jeść prawdziwą Baklavę :-) Takie słodkie, to moje smaki. Chciałam też zrobić swoją, ale nigdzie nie mogę znaleźć ciasta filo. A te muffinki również piekłam, pycha!
OdpowiedzUsuńJa ciasto filo póki co widziałam tylko w Almie :-)
Usuńsłodka ta jesień w babeczkach :-)
OdpowiedzUsuńMmm, pięknie wyglądają i mają wszystko to, co lubię. Czuję, że Baklava też by mi smakowała!
OdpowiedzUsuńciekawa jestem ich smaku :)
OdpowiedzUsuńMam słabość do baklavy, więc przyznaję, że ten przepis mnie zainteresował...
OdpowiedzUsuńRobiłam nieraz, są pyszne.
OdpowiedzUsuńTwoje wyglądają bardzo apetycznie:)
Pyszne połączenie! Myślę, że do babeczek również w sam raz
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńBardzo interesujące przepisy. Stad moja decyzja o nominacji Twojego bloga w Liebster Blog. Po szczegóły zapraszam do siebie:)
OdpowiedzUsuńBez próbowania jestem pewna, że posmakowałyby mi :)
OdpowiedzUsuńsuper babeczki:)
OdpowiedzUsuńŚwietne te muffinki. Też niedawno robiłam :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na konkurs:
http://zjedzzesmakiem.blogspot.com/2012/10/konkurs-konkurs-konkurs.html
" wypełniony orzechami i ociekający miodem" - tym mnie przekonałaś w pierwszym zdaniu.
OdpowiedzUsuń