Jabłecznik z puszystą wiśniową pianką


Ten jabłecznik to słodki smak mojego dzieciństwa, w dodatku rodzinny ulubieniec i oryginał wśród wszystkich ciast z jabłkami. Szarlotką go nazwać nie można, bo nie tylko jabłka grają tu pierwsze skrzypce :-) Różowa pianka chyba kusi najbardziej, a mięciutki biszkopt też nie jest tu obojętny.
Po prostu wszystkie trzy warstwy są idealne i najlepiej smakują razem :)
Kolor i wiśniowy smak pianka zawdzięcza galaretce, a puszystość dobrze ubitym białkom.
W przepisie można wykorzystać gotowy mus jabłkowy ze słoika lub samemu uprażyć świeże jabłka.




Forma 35x20cm
Biszkopt:
4 duże jajka
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka wody

Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę powoli dosypując cukier. Gdy białka będą ubite powoli, po jednej łyżce dodawać  żółtka rozkręcone wcześniej z łyżeczką wody.
Na koniec również porcjami wsypać  przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość miksować ok. 15 minut. Wylać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 20 minut w 170 stopniach.
Upieczony biszkopt ostudzić przed nałożeniem musu jabłkowego.

Warstwa jabłkowa:
170g masła
¾ szklanki cukru
1 litrowy słoik mus jabłkowego (lub ok. 2kg jabłek, ubranych i ugotowanych na mus)
4 żółtka (wcześniej 
sparzam całe 4 jajka w gorącej wodzie przez 10 sek.)
1 galaretka brzoskwiniowa

Najpierw przygotować galaretkę, zalewając ją tylko 1 szklanką wody. Odstawić do lekkiego stężenia (nie ma stężeć całkowicie, ale nie ma być też zupełnie płynna, ma być "tężejąca", czyli taka by można było ją później dodać do musu).
Masło ubić z cukrem na puszystą masę. 4 żółtka rozmieszać w szklance i dodawać na przemian: jedną łyżkę żółtek, jedną łyżkę musu jabłkowego.
Na koniec dodać tężejącą galaretkę. Całość wymieszać i rozłożyć na upieczonym wcześniej biszkopcie.


Wiśniowa pianka:
4 białka (pozostałe z wcześniejszej wartwy)
1 szklanka cukru
1 galaretka wiśniowa

sok wyciśnięty z połowy cytryny

Najpierw przygotować galaretkę, zalewając ją tak samo jak w przypadku galaretki brzoskwiniowej tylko 1 szklanką wody. Odstawić do lekkiego stężenia (ma mieć taką samą konsystencję jak galaretka brzoskwiniowa) 
Białka ubić na bardzo sztywną pianę dodając partiami cukier, a na końcu sok z połowy cytryny. Na koniec połączyć z tężejącą galaretką. Wyłożyć pianę na mus jabłkowy i wstawić ciasto do lodówki by całkowicie stężało.




18 komentarzy :

  1. Oj... to ja do Ciebie dziś wpadam na kawę i ciasto! ;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo oryginalnie, nigdy nie widziałam takiego ciasta! uwielbiam i wiśnie, i jabłka, więc pewnie by mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie :) Zachwyciłam się, naprawdę. Karmi oko.

    OdpowiedzUsuń
  4. Musiał być niezwykle delikatny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, nominowałam Twój blog o zabawy Liebster Blog, zapraszam do pobrania pytań z mojego bloga i dalsze przekazania zabawy !!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda świetnie, takie piankowe "ptasie mleczko"! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajnie wygląda, tak delikatnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglada smakowicie ! muszę wypróbować.
    Ps. jeśli masz ochotę to zapraszam na mojego, nowopowstałego bloga!
    pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ta pianka wygląda obłędnie :) tak lekko, puszyście.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mega delikatnie, puszyście z odrobiną różowej nuty. Pięknie! pozdrawiamy :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. ale ta różowa pianka jest meeegaa urocza <3 śliczności, jak dla księżniczki. :))


    co do kremu ciasteczkowego - tak, tak - koniecznie wypróbuj i daj znać, jak wyszło! :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Uroczo wygląda z tą pianką, bardzo leciutko :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie pianki! Ja zawsze używałam bitej śmietany do takiego czegoś. Ciacho idealne i w dodatku całość komponuje się kolorystycznie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda tak... słodko i uroczo :)
    i jak dużo tej pianki - ślinka cieknie od samego patrzenia

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda niesamowicie, jednak pianka dla mnie odrobinę za słodka, mimo, że dodałam 3/4 szklanki cukru.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...