Gruszkowo-imbirowa kompozycja w towarzystwie pysznego sera, nie ma nic lepszego! Połączenie wyśmienite: ostry imbir i słodka, winna gruszka.
Sernik ma naprawdę jesienny aromat, dlatego idealnie sprawdza się w dni gdy pogoda nie rozpieszcza,
można powiedzieć, że to taki "rozgrzewający" sernik :)
Spód to pokruszone biszkopty z dodatkiem imbiru, a masa serowa jest gładka i kremowa dzięki dodatkowi śmietany, pychotka!
Tortownica 22cm
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Spód:
250g biszkoptów (rozkruszonych)
2 łyżeczki imbiru (suchego)
100g roztopionego masła
Składniki na spód łączymy i wykładamy dno i boki tortownicy. Schładzamy.
3 gruszki
100g cukru
200ml białego wina
2 łyżki soku z cytryny
(Jeśli nie lubimy winnego posmaku gruszek, można zamiast wina użyć wody, dodać za to trochę innego alkoholu np. likieru gruszkowego/cytrynowego)
Cukier wysypać na patelnię, zalać winem i sokiem z cytryny. Rozpuścić, wrzucić pokrojone w grubsze plasterki gruszki i chwilę pogotować. Gdy gruszki wsiąkną część płynów, odstawić, wyjąć gruszki z patelni i ułożyć na przygotowanym wcześniej spodzie.
Masa serowa:
500g twarogu sernikowego
125g cukru
4 jajka
2 łyżeczki zmielonego imbiru
250g kwaśnej śmietany 18%
250g biszkoptów (rozkruszonych)
2 łyżeczki imbiru (suchego)
100g roztopionego masła
Składniki na spód łączymy i wykładamy dno i boki tortownicy. Schładzamy.
3 gruszki
100g cukru
200ml białego wina
2 łyżki soku z cytryny
(Jeśli nie lubimy winnego posmaku gruszek, można zamiast wina użyć wody, dodać za to trochę innego alkoholu np. likieru gruszkowego/cytrynowego)
Cukier wysypać na patelnię, zalać winem i sokiem z cytryny. Rozpuścić, wrzucić pokrojone w grubsze plasterki gruszki i chwilę pogotować. Gdy gruszki wsiąkną część płynów, odstawić, wyjąć gruszki z patelni i ułożyć na przygotowanym wcześniej spodzie.
Masa serowa:
500g twarogu sernikowego
125g cukru
4 jajka
2 łyżeczki zmielonego imbiru
250g kwaśnej śmietany 18%
Twaróg ubić z cukrem i imbirem w mikserze. Dodawać pojedynczo jajka, a na końcu śmietanę. Wylać na gruszki. Piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Upieczony sernik wyjąć z piekarnika, odstawić do całkowitego wystudzenia, a dopiero potem kroić.
dla mnie brzmi idealnie :) piękny...
OdpowiedzUsuńTo jest totalna sernikowa rewelacja! ♥
OdpowiedzUsuńZjadłoby się tak sernik, ah! ;)
OdpowiedzUsuńWygląda zachęcająco :D
OdpowiedzUsuńJadłam wiele serników, ale gruszkowego jeszcze nie, chyba pora to zmienić :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym kawałek :) a ja dziś nic nie upiekłam ...
OdpowiedzUsuńpolecam! Jeszcze nic straconego :)
Usuńobłędne :)
OdpowiedzUsuńsernik z gruszkami, jak to pysznie brzmi!
OdpowiedzUsuńi równie pysznie smakuje :)
UsuńTo musi być świetne połączenie!
OdpowiedzUsuńuwielbiam serniki a gruszkowego jeszcze nigdy nie robiłam! twój prezentuje się bardzo smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńPiękny i apetyczny sernik
OdpowiedzUsuńchcę!!! mogę prosić kawałek? :)))
OdpowiedzUsuńzapraszam Cie do mnie :)
super pomysł. ja od jakiegoś czasu planuję zrobić sernik z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńPiekłam kiedyś sernik w tym zestawieniu smakowym, boski był! Twój w dodatku taki śliczny :)
OdpowiedzUsuńCoś dla takiej wielbicielki serników jak ja;)
OdpowiedzUsuń