Batonik toffi, mięciutki i ciągnący w środku



Coś dla amatorów toffi, krówki i czekolady zarazem. Baaaardzo słodki i baaardzo kuszący batonik, obok którego nie da się przejść obojętnie :)
Kusi nie tylko wyglądem, ale i zapachem. W trakcie pieczenia cały dom pachnie karmelem, prawie jak w wytwórni mordoklejek!
Ciasto z wierzchu i na bokach ma ciągnącą skorupkę, a w środku jest lekko wilgotne, a dzięki dodatkowi orzeszków ziemnych można śmiało porównać
je do Snickersa. Pychotka! Zamiast kupować cukierki i inne batoniki można samemu zrobić je w domu. Tym bardziej, że nakład pracy w tym przypadku
jest minimalny, całe ciasto zrobimy prawie, że z zamkniętymi oczami i z użyciem jedynie 3 składników, czekoladę i orzechy można śmiało pominąć.


Tortownica 20cm 
180g krakersów solonych (np. takich)
100g roztopionego masła
1 puszka (530g) mleka skondesnowanego słodzonego
50g solonych orzeszków ziemnych (można pominąć)

50g ulubionej czekolady

Formę wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Krakersy rozkruszyć w dłoniach na mniejsze kawałki (nie używamy blendera, mniejsze i większe kawałki są mile widziane), zalać je mlekiem skondensowanym i roztopionym masłem. Dodać orzechy i całość wymieszać. Gotową masę wlać do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 50 minut,
na wierzchu ciasta powinna powstać twardsza skorupka, a w środku będzie wilgotne i ciągnące. 
Ostudzić i polać roztopioną czekoladą, odstawić do zastygnięcia. 




12 komentarzy :

  1. Jakie piękne słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, jak pięknie wygląda <3 ...

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowite i to z krakersów:) Ekstra, na pewno wypróbuję ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale to musi smakować! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmm, ale bym zjadła takie cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. torcik jest zaskakujący w smaku - ale zdecydowanie najbliżej mu do alpejskich pierniczków - oj tak. :) jest mocno piernikowy - co trochę dzziwne - bo nie ma w nim ani miodu ani sody (!), tak typowych dla piernika. Niemniej jednak - smakuje jak piernik o konsystencji brownie - jest gliniasty, ciężki i wilgotny - co zdecydowanie przemawia na jego plus. :) Polecam Ci oczywiście upiec i przekonać się na własnym podniebieniu - mam nadzieję, że będzie Ci smakować. Daj znać, jak wyszło! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Batonik toffi zaskakująco prosty w wykonaniu, a przy tym przepyszny, pachnie cudownie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, jest pyszny, cieszę się, że smakował :)

      Usuń
  8. Zdjęcia świetne, a ciacho na pewno boskie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...