Ciasto drożdżowe przekładane masą makową i wiśniami




Można powiedzieć, że to taka wariacja na temat makowca, co prawda i mak i ciasto drożdżowe zachowują tradycję, ale dodatek wiśni i czekolady
jest już urozmaiceniem tradycyjnego makowca. Warto spróbować takiej nowoczesnej wersji tego ciasta. Jest pyszna, trójwarstwowa,
z dużą ilością maku, dżemu wiśniowego i polana polewą czekoladową.  

Jako zwolenniczka i wielbicielka masy makowej zawsze przygotowuję ją sama i zawszę "na bogato", czyli nie szczędzę jej dodatkowych garści orzechów, kandyzowanej skórki pomarańczowej i moczonych w alkoholu rodzynek. Chyba nie muszę dodawać, że w Wigilię zawsze zajadam się makiełkami...? :) 



Blaszka 25 x 42 cm
źródło przepisu
Ciasto drożdżowe:
3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 
180 ml letniego mleka
150 g masła, roztopionego, ochłodzonego
6 żółtek (białka będą jeszcze potrzebne)
45 g świeżych drożdży
6 łyżek cukru
1,5 łyżki oleju
pół łyżeczki soli
1,5 łyżki spirytusu
2 łyżki cukru waniliowego
Drożdże rozpuścić z cukrem i mlekiem, odstawić na około 15 minut do napęcznienia. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, na sam koniec dodać rozpuszczone masło.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Masa makowa:
Masę makową zazwyczaj robię sama, kupuję zmielony mak np. taki gotuję go na mleku z dodatkiem bakalii, orzechów, dodaję do smaku skórki z cytrusów, cynamon i alkohol.
Można użyć gotowej masy makowej z puszki lub przygotować ją z suchego maku, przepis ponieżej:
500 g maku
250 g cukru
100 g rodzynek
50 g orzechów włoskich, posiekanych
1 łyżka miodu
olejek migdałowy do smaku
cynamon do smaku
1 łyżka miękkiej margaryny
skórka pomarańczowa, wedle uznania
Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki.

Gotową masę makową połączyć z 6 ubitymi białkami, które nam pozostały z ciasta.
Ponadto:
2 słoiczki dżemu wiśniowego, niskosłodzonego, najlepiej takiego z całymi wiśniami

Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie 3 kawałki ciasta rozwałkować na wielkość blachy. Na spód położyć jeden kawałek rozwałkowanego ciasta, posmarować dżemem wiśniowym (pierwszym słoiczkiem), na to wyłożyć połowę masy makowej, i wyrównać. Przykryć kolejnym rozwałkowanym ciastem, znów posmarować dżemem wiśniowym (kolejny słoiczek) i wyłożyć pozostałą masę makową. Na górę wyłożyć ostatni rozwałkowany kawałek ciasta.
Piec w temperaturze 180 - 190ºC przez około 40-45 minut. Po kilku minutach, jak ciasto od góry zacznie się brazowić, dobrze jest położyć na nie mniejszą blaszkę, by się nie wybrzuszyło. 
Ostudzone ciasto polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
200 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół z mleczną)
125 g masła
Mało roztopić w garnku, odstawić z palnika i wrzucić do niego połamaną czekoladę, wymieszać, aż czekolada się roztopi.





7 komentarzy :

  1. Ale cudne ciasto! Musi wspaniale smakować!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś nowego, nie tradycyjny makowiec, ale również z makiem.. c;

    OdpowiedzUsuń
  3. trochę inna wersja makowca, bardzo fajna odmiana:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie! Ja sama zawsze robiłam podobny tort dla mojego taty który jest fanem tych smaków. U mnie były to biszkopty makowe, przekładane masą wiśniowo czekoladową. Chętnie wykorzystam Twoją propozycję- wszystko co jest z ciastem drożdżowym musi być pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O, jak dużo masy makowej! A całość zwieńczona wisinką :D

    OdpowiedzUsuń
  6. ja dziś robie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Włożyłam do piekarnika, zapowiada się dobrze🙂

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...