Kremowy sernik na marchewkowym spodzie




Bardzo kremowy, bardzo mazisty, na marchewkowym, wilgotnym spodzie... po prostu sernik idealny! Pieczony w dużej tortownicy, a nadal wysoki
i bez ani jednego pęknięcia na wierzchu. Wszystko to za sprawą długiego pieczenia w niskiej temperaturze, która sernikowi powoli pięknie wyrosnąć,
a ciastu na spodzie nie da się przypiec. 
Taki sernik dobrze wpasowuje się w świąteczny klimat, ale tak samo pysznie smakuje na co dzień.
Polecam wszystkim niezdecydowanym, którzy wahają się między ciastem marchewkowym, a sernikiem, wybierzcie sernik marchewkowy! :)



Tortownica 26cm
na bazie tego przepisu
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Spód marchewkowy:
50 g drobno startej marchewki
50 g ananasa, odsączonego i posiekanego
40 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
40 g wiórków kokosowych 
150 g mąki pszennej
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
100 g (1/2 szklanki) brązowego cukru
100 ml oleju roślinnego 


Masa serowa:

750 g tłustego sera twarogowego zmielonego trzykrotnie (użyłam Piątnicy)
250 g sera mascarpone
3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka kaszy manny 
1 i 1/2 szklanki cukru
5 jajek +  żółtko
80 ml (1/3 szklanki) śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru wanilinowego



Spód marchewkowy: Przygotować dwie miski. Do jednej włożyć startą marchewkę, wiórki kokosowe, pokrojonego ananasa i orzechy włoskie. Do drugiej miski przesiać mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia, dodać cukier waniliowy, przyprawę piernikową, odrobinę soli i cynamon, wszystko wymieszać.
W misie miksera ubić jajka aż podwoją swoją objętość. Dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać, aż masa zrobi się gładka i puszysta. Cały czas ubijając na wysokich obrotach wlewać ciągłym i cieniutkim strumieniem olej. Do powstałej masy dodać zawartość miski z marchewką, zmniejszyć obroty miksera i delikatnie wymieszać. Następnie dodać zawartość miski z mąką i znów delikatnie połączyć wszystkie składniki. Ciasto wyłożyć do tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem na bokach) tak, by po bokach było więcej ciasta niż pośrodku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec 40 minut, do suchego patyczka. Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić, gdy będzie wylewać na nie masę serową, może być jeszcze lekko ciepłe.

Masa serowa: Do misy miksera włożyć ser twarogowy, mascarpone i mąkę. Ucierać na małych obrotach przez ok. 2 minut aż masa będzie jednolita. Stopniowo, miksując cały czas na małych obrotach dodawać cukier i cukier waniliowy, a w następnej kolejności wbijać po jednym jajku.
Na koniec powoli wlać śmietankę.
Masy serowej nie należy długo miksować, by jej zbytnio nie napowietrzać.
Masę serową wylać na upieczony i ostudzony spód. Wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 110 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik na 5 minut, następnie studzić go stopniowo uchylając drzwiczki piekarnika. Dzięki długiemu procesowi studzenia sernik nie opadnie.
Po całkowitym ostudzeniu, obkroić sernik nożem, zdjąć obręcz tortownicy i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Można udekorować orzechami włoskimi.




16 komentarzy :

  1. Pyszne połączenei dwóch ciast w jednym! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. koniecznie do zrobienia! :) jest to połączenie moich dwóch ulubionych ciast :)
    wyszło Ci idealnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wręcz idealnie:) A nie zachwycam się zbyt często sernikami - na ten naprawdę mam ochotę!

    OdpowiedzUsuń
  4. połączenie moich dwóch ulubionych ciast
    musi być boski!

    OdpowiedzUsuń
  5. Z takim spodem się jeszcze nie spotkałam, ale podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zaintrygowałaś mnie, ciekawe jak smakuje...

    OdpowiedzUsuń
  7. Sernik na spodzie marchwkowym? Dla mnie nowość, koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne przepisy, zachwycająco wykonane :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam pytanie, na której półce piekarnika piekła Pani ten serniczek
    Piekarnik elektryczny - z teromoobiegiem czy góra - dół.
    Serdecznie pozdrawiam,
    Maria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekarnik elektryczny, bez termoobiegu, na opcji góra-dół, na drugiej półce od dołu :-)
      Również pozdrawiam! :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...