Piernik z dodatkiem płatków owsianych, mięciutki i puszysty. Zdecydowałam się na klasyczny piernik z miodem i aromatem korzennych przypraw,
ale można go trochę urozmaicić przez przełożenie go powidłami, dodanie orzechów lub polanie czekoladową polewą. Smakuje wyśmienicie szczególnie w czasie oczekiwań na zbliżające się święta. A wiadomo, że nie ma świąt bez piernika! :)
200 g miodu
80 g masła
80 g cukru
150 ml mleka
50 g drobnych płatków owsianych (albo otręby owsiane)
200 g mąki pszennej
1.5 łyżeczki imbiru
2 łyżeczki przyprawy do piernika (używam Kotanyi)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka (jeśli są bardzo małe, użyć 3)
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
Keksówkę o długości 26-30 cm posmarować masłem, oprószyć tartą bułką lub mąką.
W rondelku rozpuścić: masło, miód, cukier i mleko.
Odstawić i ostudzić.
Przesiać do miski: płatki owsiane, makę, zmielony imbir, mieszankę przypraw do piernika i proszek.
Teraz do wszystkich suchych składników wlać mieszankę mokrych i mieszać.
Ciagle mieszając wbijać pojedynczo jaja i mieszać do czasu uzyskania jednolitej masy.
Przełożyć do blaszki i piec 40-50 minut (do momentu aż drewniany patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy). Pozostawić ciasto w formie aż wystygnie.
owsiany piernik? brzmi genialnie :) muszę zrobić! muszę, muszę :))
OdpowiedzUsuńO! Jaki świetny pomył na "uzdrowienie" piernika :) Musi smakować świetnie.
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńpiernik, typowo świątecznie :)
OdpowiedzUsuńmniam,przepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńsuper! to się cieszę, że krem smakował :))
OdpowiedzUsuńa co do ostatniej Twej notki - też się przymierzam do tego starbucks'owego ciacha :)
I teraz mam dylemat jaki piernik zrobić ;p
OdpowiedzUsuńmiodowo-owsiany proponuję :))
UsuńKradnę ten talerz i uciekam, jest cudowny :) Podoba mi się pomysł z dodaniem płatków owsianych, może jeszcze zrobię coś podobnego przed Świętami. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWspaniały i na pewno bardzo smaczny! ;)
OdpowiedzUsuń