Bezy cynamonowe



Bezy cynamonowe z posypką z ulubionych orzechów. Najlepsze. Z wierzchu chrupiące, a w środku lekko ciągnące, do tego banalne w przygotowaniu. Powstają z reguły wtedy gdy nie wiemy co zrobić z dużą ilością białek pozostałych z przepisu na jakieś inne ciasto.
I już same w sobie mogą być efektownym deserem! 



Przepis z książki White Plate Słodkie
Na ok. 25-30 małch bez
5 białek
150g cukru pudru
90g cukru trzcinowego brązowego
1/2 łyżeczki cynamonu
garść drobno posiekanych orzechów

Białka wraz z cukrem trzcinowym i cukrem pudrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut, aż powstanie sztywna, lśniąca piana. Na koniec dodać cynamon.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nakładać mniejsze lub większe porcje masy, zachowując między bezami spore odstępy. Posypać posiekanymi orzechami.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 stopni (termoobieg) i suszyć w nim bezy ok. 1,5-2 godzin. Po opieczeniu ostudzić w temperaturze pokojowej.






20 komentarzy :

  1. ale piękne! może też się kiedyś nauczę takie robić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne! Napatrzeć się nie mogę. Mi niestety wszystkie dotychczasowe bezy się przypalały. Kto wie, może znów podejmę wyzwanie?

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie bym schrupała jedną, z cynamonem musi być pycha...

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę się w końcu zebrać i je zrobić, ponieważ wyglądają pięknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. też muszę w końcu sama spróbować robić bezy:) wyglądają pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale kusisz :} wyglądają obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam bezy, Twoje są piękne:-)
    ps. dziękuję za odwiedziny
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. odkąd zrobiłam swoją pierwszą bezę kupnych już nie ruszam. Takie domowe są najlepsze, smak bez porównania,a taka z cynamonem musi być jeszcze lepsza :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo lubię bezy ,Twoje wyglądają przepięknie , apetycznie i niezwykle elegancko:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam bezy :) Twoje wyglądają bardzo elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wyglądają cudnie a jaka fajna patera :)

    OdpowiedzUsuń
  12. efektowny - to słowo, które świetnie do nich pasuje. Nie robiłam jeszcze bez, choć kiedykolwiek widzę je w piekarni, to kupuję. Ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowne bezy, zdjęcia - och i ach, ponieważ bezy kocham ponad wszystko!
    Piękny blog:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Łomatkojedyna - ależ to smakowicie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  15. Dzisiaj próbuję! Trzymac kcuki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaręczam, że wyjdą pyszne! :)

      Usuń
    2. Udały się i są pyyycha! Dzięki za genialny przepis :)

      Usuń
  16. Pychotki! : )
    Bezy to coś, co uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...