Krajanka piernikowa z serem


Trzy warstwowa krajanka korzenna z z trzema rodzajami orzechów :)
Pierwszą warstwę, którą łatwiej wyczuć niż zauważyć stanowi chrupiący spód, który jest także bazą drugiej warstwy. Dodajemy tylko mleko, jajko,
sodę i orzeszki, mieszamy z sypkim ciastem pozostałym z dolnej warstwy i mamy pyszny środek. Serowy wierzch to już dodatek niekonieczny,
ale moim zdaniem z nim krajanka smakuje jeszcze lepiej. Ach, no i nie zapominajmy o polewie czekoladowej!


Forma 20x30cm
na bazie tego przepisu z moimi zmianami
300 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g cukru białego

100g cukru brązowego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki przyprawy piernikowej
125 g zimnego masła
1 jajko
180 ml mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli,
75 g orzechów (u mnie laskowe, migdały, i orzeszki ziemne solone)

Masa serowa

250g twarogu sernikowego
1 jajko
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Polewa czekoladowa 
50 g czekolady mlecznej
1 łyżka masła

2 łyżki mleka

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem brązowym, szczyptą soli, cynamonem i przyprawą piernikową. Połączyć razem z masłem w robocie kuchennym lub za pomocą dłoni, rozcierając masło ze składnikami suchymi. Powinno wyjść sypkie ciasto, przypominające drobną kruszonkę lub bułkę tartą.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyspać na nią 275 g przygotowanego sypkiego ciasta i wyłożyć nim spód foremki.
Wymieszać widelcem jajko, mleko i sodę oczyszczoną i dodać do pozostałego sypkiego ciasta, razem z posiekanymi orzechami. Wymieszać wszystko łyżką. Ciasto przełożyć na spód i wyrównać wierzch.


Masa serowa: Bez konieczności użycia miksera wymieszać twaróg z jajkiem, cukrem pudrem, na koniec dodając łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Wyłożyć masę na wierzch i za pomocą wykałaczki zrobić w cieście kilka ósemek lub po prostu wyrównać powierzchnię.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ciasto około 50-55 minut. Ostudzić i polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem i mlekiem. Dokładnie wymieszać, aż polewa będzie jednolita i wtedy gorącą czekoladą polać krajankę.






6 komentarzy :

  1. Cudowny wypiek :) Uwielbiam ser i przyprawy korzenne. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie, na początek nowego roku idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne połączenie :) Słodkość warta grzechu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda baardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajny pomysł na piernik ale na razie to się ich najadłam prze święta:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo świąteczne ciacho. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...