Piernik alpejski z konfiturą morelową z amaretto


Po świętach kolejna porcja piernika też smakuje! :-))
Na pewno każdy dobrze zna smak nadzianych dżemem i obtoczonych w czekoladzie pierniczków alpejskich. Ten piernik przypomina ich smak,
a w zasadzie to smakuje jeszcze lepiej! Najlepszy przepis jaki dotąd wypróbowałam. Mimo dużej ilości czekolady wcale nie smakuje jak ciasto czekoladowe. To nadal piernik i jedząc go nie mamy najmniejszej wątpliwości :-) Z początku sądziłam, że półtorej tabliczki czekolady to przesada
i ciasto okaże się bardziej czekoladowe niż korzenne, ale przekonałam się, że jednak warto było ulec pokusie i spróbować. 

Dodatek dżemu obowiązkowy, morela z amaretto smakuje rewelacyjnie! :)



Tortownica 24cm
Składiki powinny być w temperaturze pokojowej

125 g masła

150 g gorzkiej czekolady (70% kakao)

125 g cukru

4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie

115 g mąki pszennej

1 łyżka przyprawy korzennej do piernika 

1 łyżka likieru migdałowego amaretto
3/4 szklanki konfitury morelowej (użyłam Łowicz 240g) + 2 łyżki amaretto

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. 
Mąkę i przyprawę korzenną przesiać do miski, odłożyć. 
Mikserem utrzeć masło wraz ze 100g cukru na jasną i puszystą masę. Powoli, nadal ucierając dodawać po jednym żółtku, a następnie wystudzoną czekoladę, zmiksować. Dodać amaretto, zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę z przyprawą korzenną i już za pomocą łyżki delikatnie wymieszać tylko do połączenia się składników (masa będzie gęsta). 
W osobnej misce ubić na sztywno białka. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo, łyżka po łyżce pozostałe 25g cukru. Ubitą pianę wmieszać do przygotowanego ciasta. 
Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 ºC i piec przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić w formie. Wystudzone ciasto przeciąć wzdłuż na pół. 
Konfiturę morelową podgrzać z amaretto, całkowicie wystudzić i następnie przełożyć nią torcik.
Polewa czekoladowa:
30 g masła
100 g gorzkiej czekolady 
W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Dodać połamaną na kawałki czekoladę, wymieszać, do jej rozpuszczenia i od razu polać ciasto po wierzchu i po bokach. Poczekać, aż zastygnie.






5 komentarzy :

  1. czysta rozpusta.. ale muszę poczekać do Świąt, bo jak jem raz do roku to lepiej smakuje :P zapiszę przepis! :D
    pozdrawiam!
    szana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie piernik również może byc nie tylko w święta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wielbię wszelkie pierniki, a połączenie moreli z amaretto jakoś przywodzi mi na myśl też tort Sacher. I zdecydowanie tak, piernikom nie tylko na święta !

    OdpowiedzUsuń
  4. ja na razie podziękuję za pierniki, jeszcze po świętach mam dość. Ciasto wygląda bardzo ładnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. święta, nie-święta.. na piernik zawsze najdzie mnie ochota ;-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...