Babka kawowa z orzechami i czekoladowo-kawową polewą



Mimo, że święta już przeminęły, to przepisu na babkę nie może zabraknąć, szczególnie, że taka baba smakuje o każdej porze roku.
Ładnie wyrasta i rumieni się z wierzchu tworząc chrupiącą skórkę. Plus chrupiące orzeszki w środku!
Robiliście już kawową polewę? Jeśli nie to polecam wypróbować, bo czekolada z ziarenkami kawy smakuje rewelacyjnie i nadaje dodatkowy aromat babce.

Do swojej babki zrobiłam też syrop kawowy, którym polewałam każdy kawałek po ukrojeniu i można powiedzieć, że babka stała się bardzo wykwintnym deserem :-)




źródło przepisu z moimi modyfikacjami
Forma na babkę ok. 22cm średnicy
3 jajka

3 żółtka

60 ml espresso

240 g cukru

400 g mąki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 łyżki kakao
2 łyżki mleka
150 ml oleju rzepakowego

130 g orzechów włoskich + garść do dekoracji
125 g mlecznej czekolady 
1 łyżka świeżo zmielonej kawy
 - na polewę

Do misy miksera wbić jajka, dodać żółtka i ubić na puszystą jasną pianę. Wciąż ubijając dodać cukier połączony z przestudzonym espresso. Następnie zmniejszyć obroty miksera i powoli małym strumieniem wlewać mleko i olej.

W drugiej misce połączyć mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i pokrojonymi w mniejsze kawałki orzechami.

Do płynnych składników wsypywać partiami suche, mieszając łopatką lub mikserem na najniższych obrotach.
Ciasto wlać do formy wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut (po tym czasie wbity w ciasto patyczek powinien być suchy).
Wyjąć babkę z piekarnika i studzić w formie, a gdy ciasto całkowicie ostygnie wyłożyć je z formy i polać roztopioną czekoladą i posypać orzeszkami.


Syrop kawowy (opcjonalnie):
Najlepiej przygotować przed podaniem, by zbyt mocno nie zastygł.
50ml wody
50g cukru
1 łyżka świeżo zmielonej kawy
1 łyżka rumu lub innego alkoholu

Wodę i cukier umieścić w garnuszku i zagotować, gotować przez ok. 5 minut do zgęstnienia, następnie dosypać kawę i wlać alkohol i ponownie gotować ok. 5 minut do zgęstnienia. Przelać do miseczki i serwować razem z babką. 




8 komentarzy :

  1. orzechy i kawa, świetnie musi smakować :) a prezentuje się wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna babka,też piekłam kawową i była pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kawy nie lubię, ale wygląda smaczni e:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chęcią pochłonęłabym kawał;

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...