Chlebek gigant z truskawkami i serkiem




 Za każdym razem gdy piekę ten słodki drożdżowy chlebek jestem pod wrażeniem jego wyglądu! Dzięki podziałowi ciasta na kawałki
i ułożeniu w blaszce warstwami, jeden płat ciasta na drugim ciasto zawsze tak pięknie wyrasta i przybiera niesamowity kształt.
Uwielbiam je piec!


Jako, że truskawkowy sezon w pełni do nadzienia użyłam właśnie tych owoców, które obsypałam cynamonem. Tak, tak cynamon nie tylko smakuje zimową porą! Koniecznie spróbujcie truskawek z nutką korzennego smaku, ja zawsze tak zajadam! :-) Do tego wszystkiego jeszcze odrobina ricotty lub kremowego serka i mamy nadzienie idealne, częstujcie się! :-)

Zapraszam do obserwowania mojego bloga na bloglovin'!
Follow on Bloglovin


Keksówka 22cm x 12,5cm x 8cm
Zaczyn:
1/3 szklanki ciepłego mleka
1/4 szklanki ciepłej wody
25g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mąki

60 g masła
60g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jajka w temp. pokojowej
360g mąki
pół łyżeczki soli

Nadzienie:
200g ricotty lub kremowego serka np. Turek
4 łyżki cukru pudru
pół łyżeczki cynamonu
200g truskawek



Truskawki pokroić w małą kosteczkę i obsypać cynamonem. Ricottę wymieszać w miseczce z cukrem pudrem. Odstawić.

Zaczyn: Mleko i wodę wymieszać razem w jednej szklance, pozostawić 1/4 szklanki mieszanki, a resztę wlać do garnuszka (będzie potrzebna do ciasta). Do 1/4 szklanki mieszanki wody i mleka dodać drożdże, łyżeczkę cukru i mąki. Rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce do napęcznienia (na ok. 10-15 minut).

Do garnuszka z resztą wody i mleka dodać masło, cukier i cukier waniliowy. Podgrzewać (nie gotować!) aż całość się rozpuści, a następnie przelać wszystko do większej miski. Dodać wyrośnięte drożdże i zamieszać. Dodać jajka i za pomocą rózgi wymieszać. Na koniec wsypać przesianą mąkę z solą. Całość wyrabiać ręką, tak długo, aż ciasto będzie odrywało się od ręki. (Gdy ciasto będzie nam się ciągle kleiło do ręki możemy dodać trochę mąki). Do wyrobienia ciasta można użyć miksera ze specjalną końcówką do wyrabiania ciast drożdżowych. Wyrobione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (na ok. godzinę)

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, dodać 2 łyżki mąki i rozwałkować na grubo obsypanym mąką blacie na kształt prostokąta o wymiarach 30x50cm.

Powstały prostokąt posmarować wcześniej przygotowanym serkiem ricotta. Następnie ciasto pokroić wzdłuż na 4 równe paski, które następnie ułożyć jeden na drugim i znów pokroić na 6 lub 7 równych części. Każdą warstwę układać pionowo do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy całe ciasto będzie już ułożone w foremce pomiędzy każdy płat ciasta wciskać nasze pokrojone cynamonowe truskawki. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 30-40 minut.



13 komentarzy :

  1. Oj! Ależ to smakowite!!! :) Drożdżowe ciasto mnie nie lubi i ogromnie tego żałuję, jak patrzę na taki wypiek jak Twój:) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wygląda! A smakuje zapewne jeszcze lepiej! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jej, rzeczywiście gigant z niego wyrósł :) Już sobie wyobrażam, jak puszysty i delikatny musiał być w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam drożdżowe,a to musi być pyszne!Zapisuję do zrobienia w najbliższy weekend.

    OdpowiedzUsuń
  5. absolutnie fantastyczny!!! porwałabym cały :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ZA IDEALNY. O kurde, fantastycznie genialny! Pożeram calutki! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziś upiekłam, wspaniały, puszysty, aromatyczny deser. SyWe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że skusił na tyle że zdecydowała się Pani wypróbować przepis i super, że chlebek smakował :-)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Będę go piekła! Na pewno! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trochę mi się zapadł w środku, ale wyszedł przepyszny!! :)

      Usuń
    2. Ale jesteś szybka! Najważniejsze, że smakował :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...