Torta di Riso, ciasto bez grama mąki!



Była już Torta al bianco d'uovo więc teraz czas na jej koleżankę, czyli kolejną włoską pyszność. Torta di Riso! Czyli nic innego jak
ciasto z ryżu, grubo obsypane płatkami migdałów i brązowym cukrem. 
Do ciasta potrzebujemy 2 woreczki ryżu, może być to zarówno ryż do risotto albo zwykły biały ryż, którego używamy na co dzień.
Gotujemy go na waniliowo-cynamonowym mleku aż zrobi się kleisty, a później łączymy z jajkami, wkładamy do piekarnika i gotowe.

To ciasto jest naprawdę zaskakujące w smaku, a w dodatku można robić je w wielu wariantach smakowych :-)


Tortownica 24cm
2 woreczki (200g) ryżu (może być do rissoto lub zwykły biały ryż)
750ml mleka
100g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 laska cynamonu lub 1 łyżeczka mielonego 
3 jajka
szczypta soli
50g rodzynek
2 łyżki (30 ml) Amaretto
50g migdałów w płatkach
2 łyżeczki brązowego cukru

Mleko wlać do dużego garnka, dodać tylko 50g cukru, cukier waniliowy, cynamon i zagotować.
Gdy mleko zacznie wrzeć wyjąć z niego laskę cynamonu jeśli jej używamy, a wrzucić ryż i gotować na małym ogniu do momentu aż ryż wchłonie całe mleko (ok. 30 minut). Gotowy mleczny ryż odstawić do wystudzenia. 
Jajka ubić z pozostałymi 50g cukru i szczyptą soli.
Rodzynki zalać wrzącą wodą, odstawić na 30 sekund po czym odcedzić je z wody i wrzucić do masy jajecznej. Do masy jajecznej dodać również ostudzony ryż, likier Amaretto i wszystko razem dokładnie połączyć. 
Przełożyć masę do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy. Wyrównać wierzch, posypać płatkami migdałów i brązowym cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50-60 minut, aż ciasto będzie złotobrązowe z wierzchu. Upieczone ciasto ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.





6 komentarzy :

  1. ciekawa propozycja, do wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ubóstwiam takie ryżowe desery, u siebie na blogu publikowałam nawet tartaletki z ryżem mlecznym, były boskie! Takie ciasto również musi smakować super, ale chętnie porwałabym kawałek :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. co ciekawy pomysł :) o takim cieście jeszcze nie słyszałam, zachwycasz!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto ryżowe prześladuje mnie od roku. Znów obiecuję sobie, że zrobię wkrótce. Jeśli juz to z Twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O cieście ryżowym to jeszcze nie słyszałam-fantastycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...