Jogurtowy desernik z truskawkami


Desernik, czyli po prostu sernik na zimno z ulubionymi owocami i słodką galaretka. Robiony na szybko i z najprostszych składników,
które akurat miałam pod ręką. Oczywiście Wy możecie dobrowolnie "bawić się" składnikami, dodając np. więcej serka waniliowego zamiast jogurtu. Co kto lubi :) 
Sernik na zimno na upały jest doskonały, dlatego własnie latem najczęściej przychodzi mi na niego chęć. W zasadzie to nie przypominam sobie żebym robiła sernik na zimno zimą ;-) A Wy? Lubie serniki na zimno czy zdecydowanie bardziej wolicie te pieczone i kremowe?


Na małą formę około 24cm:
300 g jogurtu naturalnego
300 g serka waniliowego (użyłam Danio)
4 łyżki cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny 
pół szklanki gorącej wody
200 g truskawek lub innych owoców (mogą być też mrożone)
1 galaretka truskawkowa



Przygotować galaretkę zgodnie z zaleceniami producenta.
Truskawki ułożyć na dnie formy, której używamy i zalać przygotowaną galaretką. Odstawić do lodówki do stężenia. 
Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody, odstawić do wystudzenia. W międzyczasie w misce połączyć ze sobą jogurt naturalny, serek waniliowy i cukier puder. Gdy żelatyna będzie już zimna wlać ją do masy jogurtowej i dobrze wymieszać. Gotową masę jogurtową wylać na stężałą galaretkę i wstawić do lodówki, aby nasza masa jogurtowa również stężała.
Sernik na zimno wyjąć z lodówki i od razu podawać.  



4 komentarze :

  1. Ale mi się podoba:)Chętnie bym spróbowała kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja, wielka fanka serników, a tego na zimno.. no nie jadłam. Jakoś zawsze jak robię to wolę wybrać już ten tradycyjny ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. oooh to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...