Chocolate Chip Cookies z orzeszkami



Znane amerykańskie ciasteczka Chocolate Chip Cookies, po brzegi wypełnione mieszanką różnych czekolad. Ja zdecydowałam się na mleczną i gorzką, ale jak najszybciej muszę spróbować wersji z dodatkiem białej czekolady. Do ciasta dorzuciłam też garść orzeszków ziemnych, koniecznie solonych, bo odrobina soli podkręca smak czekolady :-)
Ciasteczka są przeeeeepyszne, a po ugryzieniu wypływa z nich roztopiona czekolada, poezja!
Z podanej ilości składników możecie zrobić albo 15 sztuk naprawdę sporych rozmiarów ciastek lub około 20 mniejszych czekoladowych pyszności. 
Nie ma chyba osoby, która ich nie polubi! 


na bazie przepisu z Kwestii Smaku
Na około 15 wielkich ciastek lub 20 mniejszych:
100 g masła w temp. pokojowej
150 g mąki pszennej
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g brązowego cukru
60 g białego cukru

1 jajko
2 łyżki cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

100 g czekolady mlecznej 

100 g czekolady gorzkiej
50 g solonych orzeszków ziemnych


Zaczynamy od pokrojenia naszej czekolady: każdą kosteczkę czekolady kroimy na 4 części. 

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, proszek do pieczenia, wanilię i całość wymieszać.

W misie miksera ubić masło z brązowym i białym cukrem na puszystą masę. (ubijamy przez około 5 minut). Następnie dodać jajko i ubijać jeszcze przez około 5 minut.

Wsypać sypkie składniki i zmiksować, dodać posiekaną czekoladę, orzeszki ziemne i wymieszać dłonią lub łyżką.

Nabierać po około 2 łyżki masy, formować kulki wielkości gałki lodów (jeśli chcemy uzyskać wielkie ciastka) lub wielkości orzecha włoskiego (jeśli chcemy by ciasteczka były takie jak na zdjęciach) i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Przed włożeniem ciastek do piekarnika należy delikatnie spłaszczyć palcami wierzch każdej kulki.

Blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 15-17 minut, aż brzegi ciastek zaczną się rumienić, a środek będzie nadal miękki. Ciastka wyjmujemy z piekarnika gdy są jeszcze miękkie, zastygają podczas studzenia. 





6 komentarzy :

  1. nie mogę przejść obok nich obojętnie...

    OdpowiedzUsuń
  2. domowe najlepsze! nic ich nie zastąpi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne, pożywne ciacha! W sam raz do zabrania na przekąskę do pracy :))

    OdpowiedzUsuń
  4. jutro porcja 3! :>
    tryb: "mam sesje-> bawię się w kuchni" czas zacząć!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super się cieszę! U mnie to samo, sesja, sesja, do tego praca i pieczenie i ciągle coś do roboty... ;-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...