Sernik malinowo-jeżynowy







Ostatnio przestawiłam się na serniki w wersji mini, czyli pieczone w formie o średnicy maksimum 20 cm, dzięki czemu kupując kilogram sera mogę upiec dwa różne serniki. Jeden zjedzony, więc... piekę następny! I tak właśnie powstał ten malinowo-jeżynowy sernik z dodatkiem świeżo startej skórki z cytryny. Dodałam do niego mleko skondensowane słodzone, bo akurat miałam w lodówce otwartą puszkę, ale nie musicie specjalnie otwierać całej puszki, mleko skondensowane można zastąpić np. śmietaną kremówką 30%. 
Polecam wypróbować też jogurtową polewę, którą pokryłam wierzch sernika. Nie dość, że sernik zyskuje na wyglądzie to i na smaku :-)


A ten drugi sernik? Ten drugi ujawnię niedługo, bo własnie wyjęłam go z piekarnika :-)

Tortownica 20cm:
Spód:
100 g ciasteczek kakaowych
50 g rozpuszczonego masła
1 łyżka cukru pudru 
150 g jeżyn lub malin (mogą być mrożone)

Masa sernikowa:
500 g tłustego twarogu sernikowego (użyłam Piątnicy)
100 g cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
2 jajka
150 g mleka skondensowanego słodzonego (można zastąpić kremówką 30%)
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Polewa jogurtowa:
100 g jogurtu naturalnego
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
garść malin lub jeżyn

Spód: Ciasteczka zmielić na pył w blenderze lub rozgnieść za pomocą dłoni. Dodać do nich łyżkę cukru pudru i roztopione masło. Zagnieść całość i wylepić ciasteczkami dno formy wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Gotowy spód wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. 

Masa serowa: Ser wraz z cukrem i cukrem waniliowym zmiksować, następnie dodać pierwsze jajko, zmiksować i dodać kolejne. (Masy serowej nie miksujemy zbyt długo, by ser nie uległ niepotrzebnemu napowietrzeniu). Następnie wolnym strumieniem wlewać mleko skondensowane słodzone lub kremówkę. Na koniec dodać 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej i krótko zmiksować. 
Z lodówki wyjąć przygotowany wcześniej spód, ułożyć na nim maliny i jeżyny, po czym wylać na owoce naszą serową masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 45 minut.
Pod koniec czasu pieczenia sernika przygotowujemy jogurtową polewę.
Jogurtowa polewa:  Jogurt, cukier puder i cukier waniliowy połączyć ze sobą w miseczce. Dodać maliny lub jeżyny, które najlepiej jest lekko rozgnieść widelcem. 
Gdy sernik będzie już upieczony, czyli po ok. 45 minutach, otwieramy drzwiczki piekarnika i rozsmarowujemy na serniku naszą polewę. Zamykamy drzwiczki piekarnika, obniżamy temperaturę do 160°C i dopiekamy sernik przez 10 minut. 
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy sernika przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 
Pamiętajmy by nie wyjmować sernika z piekarnika od razu po upieczeniu, bo wówczas może nam szybko opaść. Najlepiej jest wyciągać go stopniowo, uchylając drzwiczki piekarnika coraz bardziej i bardziej. 




17 komentarzy :

  1. Świetny sernik, wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę, że nie tylko ja piekę dwa serniki na raz. :)
    Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny ten serniczek. Mam też w planach podobny, jednak póki co nie mogę się zabrać za jego zrobienie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik jak marzenie,dodatek owocowy wspaniały,jeszcze nie robiłam takiego,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Sernikowe cudo! :) Zapraszam do udziału w akcji sernikowej!

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowity... zapisany do zrobienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam straszną ochotę n ataki sernik, chyba zrobię!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. obłędnie wspaniały sernik! :) jestem sernikofanką i wprost nie mogę się napatrzeć :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Nominowałam cię do Liebster Blog ;) zapraszam do siebie, gdzie znajdziesz zadane przeze mnie pytania. Pozdrawiam i życzę udanej zabawy! ;))

    OdpowiedzUsuń
  10. Widze ze u Ciebie tez sernik! mniam zjadlabym je wszystkie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Rewelacja! Piekłam już z jagodami, ale ten ma dodatkowo pyszne maliny <3
    Ja tęż ostatnio piekę sternika, choć często i ciasta, w mniejszej formie. Szybciej można zrobić kolejny :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Och jej! Patrzę i się zachwycam...;) Jaki wysoki, jaśniutki i owocowy! Wspaniały, aż sie oblizuję...;)

    OdpowiedzUsuń
  13. PIEEEKNE !!! Już mam ochotę to zrobic !

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda cudownie! ; )
    Bardzo lubię serniki z owocami! ; )

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...