Malinowo-jeżynowe ciasto sernikowe


 
DSC_0180a

DSC_0239a

Lato się kończy, kończą się i najlepsze owoce tej pory roku... dlatego to już ostatnie w tym sezonie ciasto ze świeżymi malinami i jeżynami, zrywanymi do tej pory tylko z babcinego krzaczka.
Jak co roku ze smutną miną żegnam się z nimi, mrożę hurtowe ilości na zapas i powtarzam "byleby do przyszłego roku" :-)
Chociaż... jest jeden powód do radości! Miejsce lekkich i pełnych owoców wypieków zajmą równie godne uznania "ciężkie" słodkości, które mi najlepiej smakują jesienno-zimową porą. A będą to mocno czekoladowe ciasta, tłuste, kremowe serniki, ciasta marchewkowe i dyniowe chlebki, a to wszystko z aromatem cynamonu i kardamonu, prawda, że brzmi równie dobrze? :)


Tak więc by godnie pożegnać lato zrobiłam malinowo-jeżynowe serniko-ciasto. Dodałam do niego odrobinę czekolady i powiem nieskromnie, wyszło przepyszne! Jeśli macie jeszcze odrobinę owoców koniecznie go spróbujcie, no dobra, mrożonych też możecie użyć :)
 
DSC_0206a
DSC_0186a

DSC_0234a

 
Tortownica 20 cm
Ciasto:
100 g masła
25 g białego cukru
25 g brązowego cukru 
2 małe jajka
100 g mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
35 g gorzkiej czekolady 

Masło utrzeć w mikserze z cukrem białym i brązowym na puszystą, gładką masę. Dodać jajka, ekstrakt z wanilii, wymieszać. Następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec wmieszać połamaną na kawałeczki białą czekoladę i wiórki kokosowe. Ciasto będzie miało dość gęstą konsystencję. Przełożyć je do wysmarowanej masłem tortownicy i wyrównać wierzch.
Ciasto najpierw tylko lekko podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. W trakcie jego pieczenia przygotowujemy masę serową.
 
Sernikowy wierzch:
250 g twarogu sernikowego
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
50 g śmietanki kremówki 30%
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g jeżyn 
100 g malin
 
Twaróg, cukier puder, cukier waniliowy wymieszać za pomocą miksera lub utrzeć ręcznie. Dodać jajko i połączyć w jednolitą masę, następnie wlać śmietankę kremówkę i wymieszać. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie delikatnie zamieszać.
Po 20 minutach pieczenia spodu, wyjąć go z piekarnika i rozprowadzić na nim masę serową, a następnie wcisnąć w ser nasze owoce. Ponownie wstawić ciasto do piekarnika i piec przez kolejne 20-25 minut aż masa serowa się zetnie.
Wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić i podawać. Przechowywać w lodówce.

 
DSC_0228a

DSC_0241a

5 komentarzy :

  1. Wow, jestem zauroczona zdjęciami, piękne! A ciasto prezentuje się wspaniale :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne zwieńczenie letnich wypieków! Chętnie sięgnęłabym choć po kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Looks tasty fruity ans flavorful, have a nice day:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto przepiękne! : )
    Bardzo mi się podoba taka wariacja na temat sernika.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pięknie te owoce na wierzchu wyglądają. Aż szkoda byłoby mi kroić. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...