Czekoladowo-sezamowe tartaletki z karmelem

 






Chyba nie ma nic lepszego niż duża dawka czekoladowego kremu, a do tego maślane kruche ciasto. Najlepsza z najlepszych czekoladowa tarta z banalnie prostym i szybkim kremem to idealna propozycja dla czkoladożerców :-)
Jako, że jednym z moich ulubionych słodyczy jest chałwa, a co za tym idzie sezam, to do dzisiejszej tarty również sypnęłam parę sezamowych ziarenek :-) Podprażony i dodany do kruchego spodu sezam smakuje rewelacyjnie!
Wierzch zwieńczyłam domowym karmelem, który w smaku przypomina słodkie sezamkowe karmelki, pychota!
Z podanego przepisu wyjdą Wam 3-4 (w zależności od użytych foremek) małe tartaletki bądź jedna duża tarta.





 
Na 3-4 tartaletki bądź jedną duża tartę 24cm
Kruche spody:
2 łyżki ziaren sezamu
150 g zimnego masła
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli

Nadzienie:
200 g śmietanki 36% dobrze schłodzonej
75 g czekolady mlecznej
75 g czekolady gorzkiej
1/4 łyżeczki soli

Karmel:
2 łyżki masła
8 łyżek cukru
1 łyżka ziaren sezamu


Spód: Sezam wysypać na suchą patelnię i uprażyć tylko do lekkiego zbrązowienia, a następnie ostudzić. Zimne masło pokroić w kostkę i włożyć do miski, dodać mąkę, sól, sezam oraz cukier i wyrobić ciasto. Wylepić ciastem dno wszystkich foremek. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut (ciasto ma się tylko lekko zbrązowić). Ostudzić. 

Nadzienie: Obie czekolady wrzucić do miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostudzenia.
Śmietankę ubić na sztywno i dodać do niej ostudzoną roztopioną czekoladę i 1/4 łyżeczki soli. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać do połączenia.
Gotowym kremem wypełnić spód tartaletek. Wstawić do lodówki do stężenia na minimum 2 godziny.

Karmel:
Na patelnię wrzucić masło i cukier podgrzewać całość na małym ogniu aż do roztopienia i połączenia obu składników. Następnie podwyższyć temperaturę i chwilę pogotować, aż cukier zacznie się karmelizować i będzie złoto-brązowy. Odstawić z ognia i wsypać sezam. Wymieszać, a następnie polać tartaletki karmelem, tworząc nieregularne wzory. Odstawić do lodówki na około godzinę.
 
 



11 komentarzy :

  1. Zdecydowanie do zrobienia :) Piękne te nitki karmelu na górze.

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wyglądają, rewelacja:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wo! Uwielbiam takie mim słodkości ;) W sam raz aby zakleić buźkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne zdjęcia i świetny pomysł na deser :) Taka dawka słodyczy na pewno zaspokoi ochotę na słodkie na długo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sezam, to coś, co zawsze chciałam dodać do tartaletek z czekoladowym ganache, ale jakbym zapomniała o jego istnieniu. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dla mojego męża zdecydowanie nie ma nic lepszego niż dawka czekoladowego kremu! to wygląda obłędnie
    1

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bosko z tym karmelem :) Z dodatkiem sezamu musiała smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. omnomnom *.*
    ---
    http://takeittasty,blogspot.com
    http://fb.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglądają obłednie, pożarłabym kilka :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie ma nic lepszego. : D
    Wyglądają cudownie, świetne smaki. *.*
    I te zdjęcia.. coraz ładniejsze, napatrzeć się nie mogę!

    OdpowiedzUsuń
  11. Z chęcią skorzystam z przepisu!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...