Tres Leches i niezwykły biszkopt!



Tres Leches, meksykański przysmak, który z dniem dzisiejszym staje się jednym z najlepszych ciast jakie robiłam. Wydawać by się mogło, że to tylko zwykły biszkopt przełożony truskawkami, ale nie, nie, to niezwykły biszkopt, który nasączony jest prawie litrem mleka! Biszkopt zaraz po upieczeniu zalewamy mleczną mieszanką i patrzymy jak niczym wielka gąbka chłonie płyny do środka. Dzięki temu biszkopt ma niesamowicie wilgotną konsystencję, ale mimo wszystko dobrze się kroi i porcjuje. Z czasem tort zaczyna powoli "oddawać" odrobinę mlecznego ponczu, ale nie przeszkadza to w dalszym zajadaniu się tym deserem. Ja dodatkowo dla upiększenia jego wyglądu przy podawaniu, każdy kawałek tortu specjalnie polewałam mlekiem, które z niego wypłynęło traktując je jako słodki sosik :-)
Tort jest już wystarczająco słodki, (ale nie przesłodzony :) dlatego też bitej śmietany nie słodzę, jeśli jednak wolicie ją w słodkiej wersji dodajcie do niej odrobinę cukru pudru. 

Zapraszam do obserwowania mojego bloga na bloglovin'!
Follow on Bloglovin


Tortownica 20cm
Ciasto:
6 jajek
180g cukru
140g mąki
120g roztopionego i ostudzonego masła
szczypta soli
1/4 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Polewa mleczna:
250ml mleka
300ml mleka skondensowanego słodzonego 
300ml mleka skondensowanego niesłodzonego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 2 łyżki cukru wanilinowego 

Przełożenie:

200g truskawkek + parę wiekszych do dekoracji
200g śmietana kremówka 30%
1 śmietan-fix (by usztywnić bitą śmietanę)


Do miski przesiać mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Odstawić.

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, podczas ubijania stopniowo dodawać połowę odważonego cukru (90g) i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści.

W oddzielnej misce ubić żółtka z pozostałym cukrem. Ubite żółtka powoli dodawać do piany z białek i ostrożnie mieszać szpatułką. Następnie cienkim strumieniem wlać rozpuszczone i ostudzone masło. Na koniec stopniowo dodawać przesianą wcześniej mąkę.
Gdy wszystko będzie już połączone, wylać ciasto do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40-50 minut, aż wbity w środek patyczek będzie suchy, a ciasto z wierzchu będzie złotobrązowe.

W czasie pieczenia ciasta przygotować naszą mleczną mieszankę: wszystkie trzy rodzaje mleka wymieszać ze sobą, a następnie dodać wanilię. 

Gdy ciasto będzie upieczone wyjąć je z piekarnika i wstawić do większej blaszki lub położyć na większym talerzu (wtedy to co z niego wypłynie nie pobrudzi nam blatu :) Upieczone ciasto pozostawić w formie, ponakłuwać jego wierzch widelcem i zalać jego całą powierzchnię mieszanką mleczną. Ciasto będzie powoli wchłaniać płyn, co prawda trochę z niego wypłynie na dno, ale nie należy się tym zbytnio przejmować, bo ten sosik jeszcze będzie wykorzystany. Odstawić ciasto do całkowitego ostygnięcia, a gdy będzie zimne, włożyć do lodówki koniecznie! na całą noc.

Gdy ciasto spędzi już noc w lodówce należy przygotować paterę czy też talerz, na którym będziemy serwować torcik, nasze ciasto odwróć szybkim ruchem "do góry nogami" i ułożyć na talerzu, a następnie zdjąć formę i delikatnie oderwać papier do pieczenia. 
Teraz nożem z piłką przekroić je na połowę, pomagając sobie płaską deseczką zdjąć górną część ciasta i odłożyć. Na pozostałej części ułożyć pokrojone drobno truskawki i wtedy przyłożyć drugi blat ciasta. 
Wierzch udekorować ubitą śmietaną kremówką (pod koniec ubijania dodać śmietan-fix) i całymi truskawkami.
Tort najlepiej podawać od razu, wtedy prezentuje się najlepiej. Z czasem nasze ciasto "oddaje" trochę swojego mlecznego ponczu, co oczywiście w żadnym stopniu nie ujmuje mu smaku. 


14 komentarzy :

  1. kurczę ta mleczna polewa mnie zaintrygowała. Jestem w szoku, że aż tyle płynu potrafi wchłonąć biszkopt;D ale nie bez powodu Anglicy nazwali swój biszkopt "sponge cake"; D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie "sponge cake" to idealna nazwa! :)

      Usuń
  2. Ależ apetyczne zdjęcia! Od dawna się noszę z zamiarem jego zrobienia i po Twojej recenzji chyba czas zakasać rękawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, polecam, to jedno z lepszych ciast jakie jadłam i nie ma chyba osoby, która tego nie potwierdzi :)

      Usuń
  3. Też robiłam to ciasto, choć porównując przepisy widzę jednak trochę rozbieżności ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda po prostu mega apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zdjęcia w przekroju mówią same za siebie! <3

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny pomysł! : - )
    bardzo ładnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  7. obłędne!!! muszę kiedyś zrobić, bo wszystko co mleczne ma u mnie szczególne względy ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...