Czekoladowy FUDGE z sezamem i rumem

 
 

 
FUDGE, czyli słodki cukierek a'la krówka, bardziej ciągnący niż kruchy, ale nadal słodki i karmelowy. Robi się go dosłownie w 5 minut, jednak potrzebuje dobrego schłodzenia przed krojeniem.
Do mojej masy dodałam uprażony na patelni sezam i rum! Nuta alkoholu moim zdaniem świetnie pasuje do tego typu słodkości :-) Możecie użyć też innego, ulubionego alkoholu np. likieru Amaretto.
Aby fudge wpasowywał się w klimat świątecznych wypieków, jego wierzch posypałam pokruszonym cukierkiem w czerwono-białe paseczki :-)
 
 

Forma 8x30cm:
150 g posiekanej czekolady mlecznej
150 g posiekanej czekolady gorzkiej
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (533 g)
3 łyżki ziaren uprażonego sezamu
3 łyżki rumu

Obie czekolady roztopić (najlepiej w kąpieli wodnej), lekko ostudzić.
Mleko skondensowane wlać do miski, dodać do niego roztopioną czekoladę, wymieszać do połączenia. Następnie dodać pozostałe składniki: sezam oraz rum i ponownie wymieszać. Gotową masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub jeśli posiadacie, do formy silikonowej). Wstawić do lodówki do stwardnienia. Kroić i podawać.



8 komentarzy :

  1. Przepadam za fudge :) A Twoje jak ślicznie się prezentuje :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie. Pozdrawiam (:

    OdpowiedzUsuń
  3. Te cukierki wyglądają jak rozkruszona laseczka świąteczna :D Coraz bliżej święta ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealny. Uwielbiam fudge :).
    Wesołych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłednie! Musiał być pyszny :)
    Zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...