Sernik lawendowy!



 
 

Nigdy nie pomyślałabym, że sernik może tak dobrze smakować w towarzystwie...kwiatów lawendy! Te maleńkie, fioletowe kwiatki można wykorzystać na wiele sposobów. Idealnie sprawdzą się nie tylko w serniku :-) ale i jako rozgrzewająca herbata z dodatkiem miodu, można upiec z nimi ciasteczka, a nawet ukręcić wyśmienite lody! To właśnie one zainspirowały mnie do upieczenia tego sernika, bo skoro lawenda w połączeniu ze śmietanką smakuje rewelacyjnie, to i z serem będzie współgrać :-) Lodów lawendowych możecie spróbować w kawiarnio-lodziarni Waff'love w Warszawie, przy odrobinie szczęścia traficie też na mój dzisiejszy sernik lawendowy albo inne słodkości :-)

Na zdjęciu, obok sernika lawendowego znajduje się Sernik Rafaello, na który przepis jest już na blogu.


Na tortownicę o średnicy 20 cm
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Spód:200 g kruchych ciasteczek maślanych

1 łyżka cukru pudru
80 g roztopionego masła
Masa serowa:
500 g twarogu sernikowego zmielonego
100 g cukru
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniacznej
1 łyżka cukru z prawdziwej wanilii
1 łyżka suszonych kwiatów lawendy zaparzona w 3 łyżkach wody
3 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy (niezaparzonych)



Karmelowa skorupka (opcjonalnie)
4-5 łyżeczek cukru
palnik gazowy


Spód: Ciasteczka zmielić na pył w blenderze lub rozgnieść za pomocą dłoni. Dodać do nich cukier puder i roztopione masło. Zagnieść całość i wylepić ciasteczkami dno formy (jeśli nam się uda to można też wylepić masą boki formy do 1/4 jej wysokości) wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Gotowy spód wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. 


Masa serowa: Ser wraz z cukrem i cukrem waniliowym zmiksować, następnie dodać pierwsze jajko, zmiksować i dodać kolejne. (Masy serowej nie miksujemy zbyt długo, by ser nie uległ niepotrzebnemu napowietrzeniu). Następnie wlać napar wraz z zaparzonymi kwiatami lawendy, wsypać 3 łyżeczki suchych kwiatów lawendy oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej i krótko zmiksować. 
Z lodówki wyjąć przygotowany wcześniej spód, wylać na niego naszą serową masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 50-60 minut.
Gdy sernik będzie już upieczony, wyłączamy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 
Pamiętajmy by nie wyjmować sernika z piekarnika od razu po upieczeniu, bo wówczas może szybko opaść. Najlepiej wyciągać go stopniowo, uchylając drzwiczki piekarnika coraz bardziej i bardziej. 
 
Karmelowa skorupka: Po całkowitym wystudzeniu posypać wierzch sernika białym cukrem i za pomocą palnika gazowego karmelizować, aż na wierzchu pojawi się skorupka.
 
 


 

 
 
 
 
 
 
 

3 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...