Sernik, który bije na głowę wszystkie dotychczasowe serniki, poważnie! Idealna konsystencja, intensywny smak sera i wierzch w postaci polewy, w której można się zakochać :-) Biała polewa smakuje niczym wnętrze znanych pralinek kokosowych, jest po prostu niesamowicie pyszna! aż ciężko powstrzymać się od wyjedzenia całego wierzchu sernika :-)
Taki sernik z pewnością posmakuje każdemu, to połączenie klasycznego waniliowego sernika na ciasteczkowym, kokosowym spodzie z dodatkiem wyśmienitej polewy, spróbujcie koniecznie!
Na tortownicę o średnicy 18 cm
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Spód:100 g kruchych ciasteczek (np. Digestive)
2 łyżki cukru pudru
50 g roztopionego masła
50 g wiórek kokosowych
Masa serowa:
500 g twarogu sernikowego zmielonego
100 g cukru
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniacznej
1 łyżka cukru waniliowego
100 g śmietany 30%
Polewa kokosowa:
100 g mleka
100 g śmietany 30%
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżki mąki pszennej
40 g miękkiego masła
50 g wiórek kokosowych
Spód: Ciasteczka zmielić na pył w blenderze lub rozgnieść za pomocą dłoni. Dodać do nich cukier puder, wiórki kokosowe i roztopione masło. Zagnieść całość i wylepić ciasteczkami dno formy (jeśli nam się uda to można też wylepić masą boki formy do 1/4 jej wysokości) wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Gotowy spód wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa: Ser wraz z cukrem zmiksować, następnie dodać pierwsze jajko, zmiksować i dodać kolejne. (Masy serowej nie miksujemy zbyt długo, by ser nie uległ niepotrzebnemu napowietrzeniu). Wlać śmietankę, a następnie dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i krótko zmiksować.
Z lodówki wyjąć przygotowany wcześniej spód, wylać naszą serową masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 50 minut.
Gdy sernik będzie już upieczony, wyłączamy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Gdy sernik będzie już upieczony, wyłączamy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Pamiętajmy by nie wyjmować sernika z piekarnika od razu po upieczeniu, bo wówczas może szybko opaść. Najlepiej wyciągać go stopniowo, uchylając drzwiczki piekarnika coraz bardziej i bardziej.
Polewa kokosowa: Połowę odmierzonej porcji mleka i śmietany wlać do garnuszka i zagotować z cukrem, a do drugiej połowy wsypać obie mąki i całość dobrze rozmieszać, tak by nie było grudek. Gdy mleko wraz ze śmietanką i cukrem będzie się gotować wlać do niego mączno-mleczną mieszankę i cały czas mieszając chwilę podgotować. Zdjąć z palnika i wystudzić.
Schłodzoną polewę wylać na upieczony sernik (sernika nie wyjmujemy z formy) i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Wygląda bardzo puszyście i zachęcająco ;)
OdpowiedzUsuńOch, no i jak tu Ci nie wierzyć? Piękne zdjęcia, polewa, którą miałabym ochotę wyjeść przez ekran... Cudo, cudo. Przewidujesz wysyłkę? :D
OdpowiedzUsuńOj tak, ta polewa przyciąga! Trzeba umieć się opanować żeby nie wyjeść jej całej przed nałożeniem na wierzch sernika :) A co do wysyłki... to najlepiej upiec samemu, tyle frajdy :D
UsuńWspaniały... :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, uwielbiam serniki są pyszne:D:D
OdpowiedzUsuńSerniki to najlepsze słodkie wypieki! :)
UsuńUwielbiam serniki a ta polewa baaaaaaaaaaaardzo kusi :)
OdpowiedzUsuńwow, ta polewa *-* brak mi słów !
OdpowiedzUsuńTortura, ja chcę kawałek! :)
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu wspaniale, ależ narobiłaś mi apetytu...
OdpowiedzUsuńMój ulubiony deser! :)
OdpowiedzUsuńhmm o jakiej konsystencji ma być to mleko, które wlewamy do masła? bo z tego, co wiem, to mąka ziemniaczana zageszcza ogólnie rzecz biorąc, i w krótkim czasie może się zrobić budyń... dodam jeszcze, że sernik wygląda obłędnie ;) ahhh,szkoda, że nie jem teraz słodyczy...
OdpowiedzUsuńMleko, które łączymy z masłem z pewnością nie przypomina swoją konsystencją budyniu. Jest delikatnie gęste, ale później po połączeniu z masłem oraz wiórkami kokosowymi, a następnie schłodzeniu powstaje polewa o idealnej konsystencji. Pozdrawiam :)
Usuńno to do wypróbowania! :)
OdpowiedzUsuńnie znam, nie jadłam jeszcze takiego, ale mimo to - TO MÓJ NOWY IDEAŁ SERNIKOWY :D
OdpowiedzUsuńŚmietankowy sernik i kokosowa polewa to porostu musi być pyszne! :D
OdpowiedzUsuń