Sernik Rafaello


DSC_0226a

DSC_0237a

Sernik, który bije na głowę wszystkie dotychczasowe serniki, poważnie! Idealna konsystencja, intensywny smak sera i wierzch w postaci polewy, w której można się zakochać :-) Biała polewa smakuje niczym wnętrze znanych pralinek kokosowych, jest po prostu niesamowicie pyszna! aż ciężko powstrzymać się od wyjedzenia całego wierzchu sernika :-)
Taki sernik z pewnością posmakuje każdemu, to połączenie klasycznego waniliowego sernika na ciasteczkowym, kokosowym spodzie z dodatkiem wyśmienitej polewy, spróbujcie koniecznie!


DSC_0251a

DSC_0228a

Na tortownicę o średnicy 18 cm
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Spód:100 g kruchych ciasteczek (np. Digestive)
2 łyżki cukru pudru
50 g roztopionego masła
50 g wiórek kokosowych

Masa serowa:
500 g twarogu sernikowego zmielonego
100 g cukru
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniacznej
1 łyżka cukru waniliowego
100 g śmietany 30%


Polewa kokosowa:
100 g  mleka
100 g śmietany 30% 
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżki mąki pszennej
40 g miękkiego masła
50 g wiórek kokosowych


Spód: Ciasteczka zmielić na pył w blenderze lub rozgnieść za pomocą dłoni. Dodać do nich cukier puder, wiórki kokosowe i roztopione masło. Zagnieść całość i wylepić ciasteczkami dno formy (jeśli nam się uda to można też wylepić masą boki formy do 1/4 jej wysokości) wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Gotowy spód wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. 
Masa serowa: Ser wraz z cukrem zmiksować, następnie dodać pierwsze jajko, zmiksować i dodać kolejne. (Masy serowej nie miksujemy zbyt długo, by ser nie uległ niepotrzebnemu napowietrzeniu). Wlać śmietankę, a następnie dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i krótko zmiksować. 
Z lodówki wyjąć przygotowany wcześniej spód, wylać naszą serową masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 50 minut.
Gdy sernik będzie już upieczony, wyłączamy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 
Pamiętajmy by nie wyjmować sernika z piekarnika od razu po upieczeniu, bo wówczas może szybko opaść. Najlepiej wyciągać go stopniowo, uchylając drzwiczki piekarnika coraz bardziej i bardziej. 

 
Polewa kokosowa: Połowę odmierzonej porcji mleka i śmietany wlać do garnuszka i zagotować z cukrem, a do drugiej połowy wsypać obie mąki i całość dobrze rozmieszać, tak by nie było grudek. Gdy mleko wraz ze śmietanką i cukrem będzie się gotować wlać do niego mączno-mleczną mieszankę i cały czas mieszając chwilę podgotować. Zdjąć z palnika i wystudzić.
Miękkie masło przełożyć do miski i ciągle ucierając powoli wlewać przestudzoną polewę. Dodać wiórki kokosowe i całość wymieszać. Wstawić do lodówki na 10-15 minut (nie dłużej by masa nam za mocno nie zastygła).
Schłodzoną polewę wylać na upieczony sernik (sernika nie wyjmujemy z formy) i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

DSC_0256a
DSC_0258a

16 komentarzy :

  1. Wygląda bardzo puszyście i zachęcająco ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, no i jak tu Ci nie wierzyć? Piękne zdjęcia, polewa, którą miałabym ochotę wyjeść przez ekran... Cudo, cudo. Przewidujesz wysyłkę? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, ta polewa przyciąga! Trzeba umieć się opanować żeby nie wyjeść jej całej przed nałożeniem na wierzch sernika :) A co do wysyłki... to najlepiej upiec samemu, tyle frajdy :D

      Usuń
  3. świetny pomysł, uwielbiam serniki są pyszne:D:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serniki to najlepsze słodkie wypieki! :)

      Usuń
  4. Uwielbiam serniki a ta polewa baaaaaaaaaaaardzo kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wow, ta polewa *-* brak mi słów !

    OdpowiedzUsuń
  6. Tortura, ja chcę kawałek! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda po prostu wspaniale, ależ narobiłaś mi apetytu...

    OdpowiedzUsuń
  8. hmm o jakiej konsystencji ma być to mleko, które wlewamy do masła? bo z tego, co wiem, to mąka ziemniaczana zageszcza ogólnie rzecz biorąc, i w krótkim czasie może się zrobić budyń... dodam jeszcze, że sernik wygląda obłędnie ;) ahhh,szkoda, że nie jem teraz słodyczy...



























    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko, które łączymy z masłem z pewnością nie przypomina swoją konsystencją budyniu. Jest delikatnie gęste, ale później po połączeniu z masłem oraz wiórkami kokosowymi, a następnie schłodzeniu powstaje polewa o idealnej konsystencji. Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. no to do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. nie znam, nie jadłam jeszcze takiego, ale mimo to - TO MÓJ NOWY IDEAŁ SERNIKOWY :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Śmietankowy sernik i kokosowa polewa to porostu musi być pyszne! :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...