Sernik o niezwykłym aromacie i kolorze, a wszystko to za sprawą dyni, która w ostatnim czasie zawładnęła moją kuchnią.
Krem dyniowy zjadam na okrągło, a w porze śniadaniowej delektuję się placuszkami z aromatyczną imbirowo-cynamonową dynią.
Jak dobrze, że sezon dyniowy wciąż trwa i szał na nią jeszcze nie minął, bo moja głowa jest pełna pomysłów! :D
Krem dyniowy zjadam na okrągło, a w porze śniadaniowej delektuję się placuszkami z aromatyczną imbirowo-cynamonową dynią.
Jak dobrze, że sezon dyniowy wciąż trwa i szał na nią jeszcze nie minął, bo moja głowa jest pełna pomysłów! :D
Ale wracając do sernika to naprawdę warto go upiec, dzięki dodatkowi przypraw korzennych smakuje niesamowicie i bardzo, bardzo jesiennie.
Przepis podaję na mini tortownicę, o zaledwie 18stu centymetrach średnicy. Takiej wielkości sernik jest do zjedzenia na raz, dlatego jeśli chcecie uchować kawałek na następny dzień albo poczęstować nim więcej znajomych to radzę pod razu podwoić składniki :-)
Składniki powinny byc w temperturze pokojowej.
350 g kremowego serka np. Twój Smak
100 g puree z dyni*
100 g cukru
2 jajka
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
*Purée z dyni: Dynię należy umyć, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. W takiej postaci wstawić do piekarnika i piec przez około 40-45 minut, aż dynia zmięknie. Następnie, po ostudzeniu wydrążyć miąższ ze skórek, przełożyć go do blendera i zmiksować na gładkie purée.
Można też pokrojoną i pozbawioną skórki dynię wrzucić na patelnię i dolać niewielką ilości wody. Następnie dusić dynię pod przykryciem do momentu aż stanie się miękka, a cała woda wyparuje. Następnie zmiksować ją na gładkie purée.
Serek, puree z dyni i cukier włożyc do misy miksera i wymieszac. Cały czas mieszając na wolnych obrotach dodawac po jednym jajku. Na koniec dodac przyprawy i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszac, ale nie miskowac zbyt mocno i długo.
Gotową masę przelac do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko samo dno) i wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut, aż sernik z wierzchu lekko się zrumieni. Studzic przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie na metlowej kratce. ostudzony sernik wstawic do lodówki najlepiej na całą noc.
Kuszą mnie takie dyniowe serniki, tym bardziej, że mój właśnie czeka w lodówce! :D
OdpowiedzUsuńSuper ten serniczek, ale bym zjadła;)
OdpowiedzUsuńA ja lubię takie małe formy - dla dwóch osób są idealne :)
OdpowiedzUsuńMusiał pachnieć cudownie :)
piękny ma kolor i pysznie wygląda, dyniowy sernik jest dla mnie jeszcze nie znanym deserem, muszę koniecznie wypróbować póki dynie są ;)
OdpowiedzUsuńWspaniały jesienny serniczek o słonecznym kolorze :) Zjadłabym kawałeczek na spróbowanie :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że serniki to u Ciebie coś często przygotowanego. Nigdy nie jadłam dyniowego, ale wygląda super.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak! Uwielbiam serniki, mogłabym je piec i jeść na okrągło :)
UsuńDyniowy sernik jest na prawdę świetny, polecam spróbować w dyniowym sezonie!