Na pewno znacie słynne drożdżowe bułeczki, ślimaki cynamonowe! Na nie przyjdzie jeszcze pora, a tymczasem zapraszam na równie słodkie cynamonki, czyli małe zawijane ciasteczka z dużą ilością korzennych przypraw, skórką pomarańczową i orzechami. Są zdecydowanie szybsze w przygotowaniu, bo nie trzeba czekać aż ciasto drożdżowe wyrośnie, a samo zrobienie ich jest proste i mało skomplikowane.
Takie ciasteczka to idealne słodkie przekąski, smakują trochę jak pierniczki, a zapach unoszący się z piekarnika wprowadza trochę zimowego nastroju do naszej kuchni :-)
Na około 16 ciastek:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
100 g mąki razowej
szczypta soli
1/2 lyżeczki przyprawy do piernika
3 łyżki cukru
80 g roztopionego i ostudzonego masła
2 żółtka
200 ml mleka
Nadzienie:
30 g masła
50 g cukru dark musovoado
1 łyżka cukru białego
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1/4 łyżeczki imbiru sproszkowanego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
garść orzechów włoskich
białko do smarowania wierzchu
Obie mąki wraz solą przesiać do miski, dodać cukier i przyprawę piernikową. Następnie dodać roztopione, ostudzone masło, 2 żółtka oraz 200 ml mleka. Połączyć ciasto w całość i włożyć do lodówki na około 30 minut.
w tym czasie przygotować nadzienie. Masło rozpuścić, a następnie dodać do niego oba cukry, imbir, cynamon i przyprawę do pienika.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na posypanym mąką blacie na kształt prostokąta o wymiarach 30x25 cm, na całej powierzchni ciasta rozsmarować nasze nadzienie, a następnie posypać kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz posiekane orzechy włoskie.
Blat ciasta zwinąć w rulon zaczynając od dłuższego boku. Następnie pokroić powstały rulon na 3-4 cm kawałki i układać je równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciastek posmarować białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-45 minut.
Upieczone ciasteczka polukrować.
świetna odmiana cinnamon rolls :) na pewno do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńte cudnie pachnące cynamonem zawijaski muszę koniecznie upiec :)
OdpowiedzUsuńLubię dodatek skórki pomarańczowej, chętnie skradłabym Ci jedno ciasteczko :))
OdpowiedzUsuńOch ślicznie wyglądają, wyobrażam sobie ten zapach :)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie, musiało pachnieć w całym domu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie cynamonowe bułeczki, a te ciasteczka do nich nawiązują, więc z pewnością bym za nimi szalała :D
OdpowiedzUsuńTaka mini wersja kruchych cinammonrolls, czyli już je lubię :)
OdpowiedzUsuń