Zawijane ciasteczka Cynamonki

 
DSC_0255a
DSC_0248a
 
DSC_0211a

Na pewno znacie słynne drożdżowe bułeczki, ślimaki cynamonowe! Na nie przyjdzie jeszcze pora, a tymczasem zapraszam na równie słodkie cynamonki, czyli małe zawijane ciasteczka z dużą ilością korzennych przypraw, skórką pomarańczową i orzechami. Są zdecydowanie szybsze w przygotowaniu, bo nie trzeba czekać aż ciasto drożdżowe wyrośnie, a samo zrobienie ich jest proste i mało skomplikowane.

Takie ciasteczka to idealne słodkie przekąski, smakują trochę jak pierniczki, a zapach unoszący się z piekarnika wprowadza trochę zimowego nastroju do naszej kuchni :-)

DSC_0236a


Na około 16 ciastek:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
100 g mąki razowej
szczypta soli
1/2 lyżeczki przyprawy do piernika
3 łyżki cukru
80 g roztopionego i ostudzonego masła
2 żółtka
200 ml mleka


Nadzienie:
30 g masła
50 g cukru dark musovoado
1 łyżka cukru białego
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1/4 łyżeczki imbiru sproszkowanego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
garść orzechów włoskich

białko do smarowania wierzchu


Obie mąki wraz solą przesiać do miski, dodać cukier i przyprawę piernikową. Następnie dodać roztopione, ostudzone masło, 2 żółtka oraz 200 ml mleka. Połączyć ciasto w całość i włożyć do lodówki na około 30 minut.
w tym czasie przygotować nadzienie. Masło rozpuścić, a następnie dodać do niego oba cukry, imbir, cynamon i przyprawę do pienika.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na posypanym mąką blacie na kształt prostokąta o wymiarach 30x25 cm, na całej powierzchni ciasta rozsmarować nasze nadzienie, a następnie posypać kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz posiekane orzechy włoskie.  
Blat ciasta zwinąć w rulon zaczynając od dłuższego boku. Następnie pokroić powstały rulon na 3-4 cm kawałki i układać je równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciastek posmarować białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-45 minut.


Upieczone ciasteczka polukrować.

DSC_0200a
DSC_0249a

7 komentarzy :

  1. świetna odmiana cinnamon rolls :) na pewno do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  2. te cudnie pachnące cynamonem zawijaski muszę koniecznie upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię dodatek skórki pomarańczowej, chętnie skradłabym Ci jedno ciasteczko :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Och ślicznie wyglądają, wyobrażam sobie ten zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają cudnie, musiało pachnieć w całym domu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam wszelkie cynamonowe bułeczki, a te ciasteczka do nich nawiązują, więc z pewnością bym za nimi szalała :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Taka mini wersja kruchych cinammonrolls, czyli już je lubię :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...