Amerykańskie ekspresowe ciasto bananowe z orzechami
Przepis na wilgotne i pełne orzechów ciasto bananowe pochodzi prosto z USA, jest idelane dla zabieganych i nie mających czasu na dłuższe stanie w kuchni. Wystarczy tylko połączyć ze sobą wszystkie skałdniki, wstawić do piekarnika i patrzeć jak wyrasta. Choć tempo w jakim się piecze nie jest takie ekspresowe to przygotowanie z pewnością tak.
Do masy można dodać bakalie na jakie ma się tylko ochotę, ja postawiłam na orzechy (migdały, laskowe, włoskie), które wcześniej lekko podpiekłam na patelni. Rodzynki i inne suszone owoce też się sprawdzą, aby nie były suche i twarde przed dodaniem ich do ciasta najlepiej zalać je na kilka minut gorącą wodą.
2 duże dojrzałe banany
1 szklanka cukru
1,5 szkalnki mąki
1/3 szklanki roztopionego masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody
1 duże lub 2 małe jajka
1 szklanka ulubionych bakalii i orzechów
4 kostki gorzkiej czekolady
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Pokrojone w plasterki banany zmiksować razem z cukrem. Dodać jajko, następnie przesianą mąkę, roztopione masło, sodę i sól, chwilę miksować. Na koniec dodać bakalie i posiekaną czekoladę, wymieszać całość łyżką.
Wlać do formy i piec godzinę.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
mniam mniam, lubimy bananowe:)
OdpowiedzUsuńbananowe ciasta są rewelacyjne
OdpowiedzUsuńwygląda niesamowicie smacznie!
OdpowiedzUsuńmiło mi, P.
Muszę upiec takie ciasto, normalnie wstyd - jeszcze nigdy nie jadłam bananowego!
OdpowiedzUsuńBananowe są niesamowicie smaczne :-) Pycha!
OdpowiedzUsuńim więcej bakalii tym lepiej:)
OdpowiedzUsuń