Po co kupować masło orzechowe? Przecież tak prosto można je zrobić samemu. Wystarczy paczka orzeszków ziemnych, miód i olej, a domowe masło orzechowe gotowe!
W dodatku można zrobić je z dodatkiem ulubionej czekolady, cynamonem, wanilią albo dodać do gotowej masy drobno posiekane orzeszki i mamy wtedy chrupiącą wersje :)
Na kanapce dobrze smakuje w połączeniu z dżemem, np. z czarnej porzeczki!
W dodatku można zrobić je z dodatkiem ulubionej czekolady, cynamonem, wanilią albo dodać do gotowej masy drobno posiekane orzeszki i mamy wtedy chrupiącą wersje :)
Na kanapce dobrze smakuje w połączeniu z dżemem, np. z czarnej porzeczki!
Składniki na jednen słoik 250ml:
200g orzeszków ziemnych solonych
1-2 łyżki płynnego miodu
ok. 3 łyżkek oleju roślinnego
1-2 łyżki płynnego miodu
ok. 3 łyżkek oleju roślinnego
Orzeszki i miód zmiksować za pomocą blendera, stopniowo dodawać olej. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Jeśli konsystencja jest za gęsta można dolać więcej oleju. Dobrze też spróbować czy masło jest dość słodkie i w razie potrzeby dodać również miodu.
Gotowe masło orzechowe przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.
Gotowe masło orzechowe przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Domowe...kremowe...pycha :-)
OdpowiedzUsuńP.S Drobny chochlik - porzeczka. :)
Muszę kiedyś spróbować domowego :)
OdpowiedzUsuńW końcu swoje najlepsze.
domowe masło orzechowe... jeju! super ;]
OdpowiedzUsuńMmmm pycha, takie fajnie kremowe Ci wyszło:) Osobiście najbardziej lubię połączenie z dżemem pigwowym:)
OdpowiedzUsuńKocham orzechowe masło. Schodzi u mnie kilogramami ;)
OdpowiedzUsuńOj tak, domowe jest najlepsze!
OdpowiedzUsuńMuszę to wypróbować, nie lubię kupnego masła może takie mi posmakuje ; 3
OdpowiedzUsuńhttp://cojapieke.blogspot.com/
http://cojapieke.blogspot.com/
http://cojapieke.blogspot.com/
też kiedyś sama robiłam masło orzechowe z miodem właśnie, pyszności :).
OdpowiedzUsuńJutro pędzę do sklepu po orzechy i robię :) Pyszności :) Zastanawiam się czy do smaku można dodać troszkę orzechów włoskich? A może innych?
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :) www.smaczy.blogspot.com
Oczywiscie, że można dodać orzechow włoskch, w zasadzie każde orzechy się nadadza. Można też dodać odrobine cynamonu, wanilii, a nawet roztopionej czekolady, wszystkie pomysły dozwolone :-) Daj znać czy posmakowalo :)
Usuń