Chałwa w połączeniu z kruchym spodem, orzechami i czekoladą. Bardzo smaczna propozycja na wielkanocny mazurek, zaskakujący smakiem i wyglądem. Jego przygotowanie można rozłożyć na dwa dni, pierwszego upiec spód, a dopiero później wypełnić go przepyszną masą chałwową i polać czekoladą.
Po prostu nie może zabraknąć go na wielkanocnym stole! :)
Składniki na spód:
120 g zimnego masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
80 g cukru pudru
150 g mąki przennej
40 g mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na jednolitą masę (oczywiście można kruche zagnieść tradycyjnym sposobem, ręcznie). Formę kwadratową o boku 24 cm (ja piekłam w okrągłej, średnica 24cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć równomiernie ciasto (można wcześniej je rozwałkować pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić.
Składniki na masę chałwowo-orzechową:
200 g chałwy orzechowej (dałam zwykłej, waniliowej)
pół szklanki śmietany kremówki 30%
100 g dowolnych orzechów (włoskie, laskowe bez skórki, fistaszki, pekany)
3 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na jednolitą, gladką masę. Przełożyć ją do garnuszka i zagotować, mieszając od czasu do czasu. Gotować około 3 minut, do lekkiego zgęstnienia.
Powstałą masę wylać na wystudzony spód, wyrównać.
Ponadto:
80 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kapieli wodnej
garść posiekanych orzechów, do dekoracji
Orzeszki wysypać na wierzch masy chałwowej, całość ozdobić czekoladą.
Świetne połączenie, chałwa i orzechy to musi być dopiero pyszne;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam chałwę, więc w moim przypadku na pewno nie skończyłoby się na jednym kawałku :P.
OdpowiedzUsuńmyślę o zrobieniu mojego pierwszego mazurka na święta, ale planowałam coś klasycznego: cienki spód z masą kajmakową i migdałami. Mam nadzieję, że nie będzie za słodkie :<
Będzie pysznie! Uwielbiam masę kajmakową i zawsze wyjadam prosto z puszki wraz z solonymi ziemnymi orzeszkami ;)
UsuńDla mnie mazurek musi być słodki, kroję go zawsze na małe kawałki i zajadam ze smakiem :D
nawał mazurków i wielkanocnych bab kusi mnie z każdej strony! :) ciągle nie mogę się zdecydować, które powinnam upiec, a tu Wielkanoc już tuż, tuż, za rogiem.. :O
OdpowiedzUsuńchałwa...uwielbiam. :)
Tym bardziej, że w szafce, całe, 300 gramowe opakowanie...
Może więc właśnie ten? ^^
skoro chałwa już jest... :) Gorąco polecam!
UsuńTaki mazurek to coś dla mnie! Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie!
Pozdrawiam:)
Alez to musi smakowac!
OdpowiedzUsuńToż to mazurkowe pyszności. Prezentuje się wspaniale :-D
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda, a co dopiero smakuje :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda :D
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie :) Kurcze.... może machnę jeszcze jednego mazurka na Święta..?
OdpowiedzUsuńyou are in reality a ϳust гight ωеbmastеr.
OdpowiedzUsuńThе websitе loading speеd is аmazing.
It kind of fеels that you're doing any distinctive trick. In addition, The contents are masterpiece. you have performed a magnificent activity on this subject!
my blog post :: New Bingo Sites