Tarta z kaszą gryczaną, kurkami i białym serem


Przeglądając zamrażalnik natrafiłam na dwa woreczki mrożonych kurek, a że akurat miałam wszystkie inne składniki do tej oto tarty postanowiłam je w ten sposób wykorzystać.
Tartę robiłam już wcześniej i wiedziałam jak jest smaczna i sycąca. Połączenie kaszy gryczanej i twarogu jest przepyszne, a kurki równie dobrze wpasowują się w to połączenie.
Jest prosta w przygotowaniu i dobra za równo prosto z piekarnika jak i jedzona drugiego dnia, można również mrozić.
Jako, że nie miałam pod ręką świeżej bazylii musiałam użyć suszonej, a szkoda bo lubię jak coś zielonego zdobi talerz. No, ale za to znalazł się parmezan!




(źródło)
Na tarte o średnicy 22cm:
Ciasto kruche:
125 g mąki pszennej
75 g masła, schłodzonego

pół łyżeczki soli
1 małe jajko


Mąkę przesiać na stolnicę usypując wzgórek. Zrobić w nim wgłębienie, dodać pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz wbić jajko. Zagarniać palcami mąkę do środka, rozcierając ją palcami z masłem. Wlać 1 łyżeczkę wody i szybko połączyć składniki w kulę. Włożyć do zamrażalnika na 15 minut. Wyjąć ciasto z zamrażalnika i rozwałkować je na podsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy nieco większej niż średnica formy. Zawinąć ciasto na wałek i tak przenieść je do formy wysmarowanej masłem. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 190 stopni.Na wierzch wysypać suchą fasolę, rozprowadzając ją równomiernie po całej powierzchni tarty.
Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć fasolę i piec przez kolejne 12 - 15 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.


Nadzienie:
200 g (2 torebki) kaszy gryczanej
200g kurek (mogą być mrożone)
1 mała cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
250 g sera białego (twarogu) lub ricotty

2 duże jajka
6 łyżek śmietanki kremowej 30% lub 4 łyżki oliwy z oliwek 
filiżanka liści bazylii 
sól morska i grubo mielony czarny pieprz
1/2 szklanki orzechów włoskich (lub pestek słonecznika)

parmezan 

Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Kurki (jeśli używamy mrożonych należy je wcześniej odmrozić) opłukać, osuszyć, większe grzyby pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić cebulę nie rumieniąc. Dodać kurki i smażyć przez około 8 minut, redukując cały powstały sok.Wymieszać kaszę gryczaną z kurkami, pokruszonym serem białym, śmietanką lub oliwą, jajkami i poszarpaną bazylią. Wyrobić nadzienie ręką, doprawiając sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu i solą do smaku.Nadzienie wyłożyć na upieczony spód, wyrównać i docisnąć. Orzechy połamać i posypać po wierzchu. Tartę piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odczekać chwilkę, aż nadzienie lekko przestygnie i zwiąże się. Na koniec posypać wierzch tartym parmezanem.
Tartę (pokrojoną) można mrozić. Odgrzewać na patelni, na małym ogniu pod przykryciem z folii.

Smacznego!



7 komentarzy :

  1. Wygląda obłędnie! Porywam kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie się zapowiada! Same pyszne rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę przyznać, że intrygująca propozycja, ale dlatego też mi się podoba ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm, brzmi bardzo ciekawie. Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie przepadam za kaszą gryczaną, ale czuję, że w takim wydaniu by mi posmakowała. Świetnie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. hahaha rzeczywiście!!! czystki są wspaniałą okazją do fantazyjnych wypieków:) bardzo podoba mi się Twoja tarta:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. O kurczę, świetnie wygląda! Aż zaczynam żałować, że zużyłam ostatnie zamrożone kurki :(

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...