Włoskie, drożdżowe pieczywo, w restauracjach podawane często jako zakąska w towarzystwie oliwy z oliwek do maczania. Z reguły nie jest nadziane, jednak czemu by nie przełożyć go plastrami sera? Taka focaccia jest równie smaczna, jak ta robiona tradycyjnym sposobem. W dodatku jest pełna aromatycznych ziół. Najlepsza na ciepło, wprost z piekarnika, gdy ser jeszcze się ciągnie, a samo ciasto jest puszyste i kusi swoim zapachem.
Przepis na dość małą porcję, a więc idealną na zjedzenie w dniu, w którym została upieczona :)
Forma 21x26cm:
400g mąki
120ml oliwy z oliwek
30g drożdży świeżych/ 7g suszonych
sól200g sera żółtego, półtwardego
dowolne zioła: rozmaryn, oregano, bazylia
Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, drożdże i 90ml oliwy z oliwek (ok. 6 łyżek). Wyrobić ciasto, które następnie odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na dwa placki. Pierwszy wyłożyć na dnie posmarowanej masłem formy, ułożyć na nim ser pokrojony w plastry, posypać ziołami i przykryć drugim plackiem. Skleić brzegi i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Po tym czasie, posmarować focaccię pozostałą oliwą i wstawić do piekarnika na 30 minut, temperatura 180 stopni. Podawać ciepłą.Smacznego!
Jeszcze nigdy nie robiłam , a widzę ,że warto :) pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńsuper pomysł z przełożeniem focacci serem:)
OdpowiedzUsuńtak - swietny pomysl,pierwszy raz widze ja w takim wydaniu (;
OdpowiedzUsuńgenialna sprawa! nie wpadłabym na taki szałowy pomysł ;]
OdpowiedzUsuńpasuje mi to
OdpowiedzUsuń