Dziś prosta tarta na kruchym, maślanym spodzie z masą z serka mascarpone, który jest popularnym składnikiem takich letnich tart, a na wierzchu truskawki. Szybka, prosta i smaczna.
Forma do tarty 21cm
Spód:
180 g mąki pszennej
110 g masła, schłodzonego
szczypta soli
3 łyżki cukru
1 jajko
1 łyżka wody
Masa:
250 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej)
330 g śmietany 30% (zimnej, z lodówki)
3 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
truskawki
Spód: Mąkę przesiać na blat i zrobić wgłębienie, dodać pokrojone w kostkę zimne masło, cukier, sól i jajko. Całość dobrze zagnieść, pod koniec dodać łyżkę wody i uformować kulę. Wstawić do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na oprószonym mąką blacie na średnicę trochę większą niż forma. Formę wysmarować masłem i wyłożyć ciastem dno oraz boki. Spód podziurkować widelcem lub wysypać suchą fasolę dla obciążenia. Piec przez 30 minut w 190 stopniach, aż lekko zbrązowieje. Wyjąć i wystudzić.
Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na oprószonym mąką blacie na średnicę trochę większą niż forma. Formę wysmarować masłem i wyłożyć ciastem dno oraz boki. Spód podziurkować widelcem lub wysypać suchą fasolę dla obciążenia. Piec przez 30 minut w 190 stopniach, aż lekko zbrązowieje. Wyjąć i wystudzić.
Masa: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Wymieszać, ostudzić i odstawić. Kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem, Stopniowo dodawać do ubitej śmietany mascarpone. Na koniec powoli wlać ostudzoną żelatynę. Wylać masę na spód tarty, a na wierzchu ułożyć truskawki.
Smacznego!
Smacznego!
Za mascaropne niestety nie przepadam ale tarta prezentuje się pysznie :)
OdpowiedzUsuńA truskawek trzeba się najeść za cały rok :)
Pyszna!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :) Idealne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńtruskawek nigdy dość :)
OdpowiedzUsuńa tarta prezentuje sie obłędnie!
Och mniam <3 Tyle w tej chwili mogę powiedzieć. Proszę o kawałeczek!
OdpowiedzUsuńTarta jest absolutnie boska. Jakbym mogła to bym się teletransportowała w pobliże tych pyszności :-)
OdpowiedzUsuń