Rożki serowe z rabarbarem i truskawkami


Rożki nie francuskie, a z ciasta twarogowego. Z nadzieniem z rabarbaru lub truskawek, które jest równie pyszne. Trzeba się nacieszyć sezonem na te owoce, więc dodaję je wszędzie gdzie mogę :)
Do rabarbarowego nadzienia użyłam ciemnego brązowego cukru dark muscovado, dlatego nie jest ono może w kolorze rabarbaru, tylko bardziej przypomina nadzienie grzybowe ;-)
Przepis znalazłam na blogu EveryCakeYouBake i po prostu nie mogłam się oprzeć tym twarożkowym smakołykom. Polecam!




Ciasto:
300g mąki
75g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
125g twarogu
100ml mleka
100ml oleju
szczypta soli

Nadzienie:
500g rabarbaru
1/2 szklanki brązowego cukru (użyłam dark muscovado)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

lub
pokrojone truskawki
cukier brązowy

1 jajko do posmarowania ciasta
płatki migdałowe
cukier puder



Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki. Włożyć do garnka razem z cukrem, karmelizując aż rabarbar lekko zmięknie. Oprószyć mąką ziemniaczaną i odstawić do ostudzenia.


Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól wymieszać. Twaróg rozdrobnić widelcem i dodać do suchych składników. Dodać mleko, olej i szybko zagnieść ciasto. Nie wyrabiać zbyt długo, bo wtedy ciasto stanie się klejące.

Gotowe ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na 0,5cm grubości i pokroić na kwadraty. Na środek każdego z kwadratów nałożyć łyżeczkę rabarbaru/truskawek + cukier brązowy, brzegi posmarować jajkiem i skleić w kształt rożków. Wierzch również posmarować jajkiem i posypać migdałami.
Ułożyć rożki na blaszce i piec 15-20 minut w 180 stopniach do zrumienienia.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!


9 komentarzy :

  1. Koniecznie muszę zrobić. są boskie:)
    PS Robisz genialne zdjęcia! Nie mogę się napatrzeć:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bosko! Szkoda tylko że trzeba wałkować, bo tego nie lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wałkuje się nie najgorzej :)) Warto się poświęcić!

      Usuń
  3. Z tym nadzieniem muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego przepisu na ciasto potrzebowałam, właśnie serowe i z owocowym nadzieniem, ale piękne :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...