Rożki nie francuskie, a z ciasta twarogowego. Z nadzieniem z rabarbaru lub truskawek, które jest równie pyszne. Trzeba się nacieszyć sezonem na te owoce, więc dodaję je wszędzie gdzie mogę :)
Do rabarbarowego nadzienia użyłam ciemnego brązowego cukru dark muscovado, dlatego nie jest ono może w kolorze rabarbaru, tylko bardziej przypomina nadzienie grzybowe ;-)
Przepis znalazłam na blogu EveryCakeYouBake i po prostu nie mogłam się oprzeć tym twarożkowym smakołykom. Polecam!
Ciasto:
300g mąki
75g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
125g twarogu
100ml mleka
100ml oleju
szczypta soli
Nadzienie:
500g rabarbaru
1/2 szklanki brązowego cukru (użyłam dark muscovado)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
lub
pokrojone truskawki
cukier brązowy
pokrojone truskawki
cukier brązowy
1 jajko do posmarowania ciasta
płatki migdałowe
cukier puder
płatki migdałowe
cukier puder
Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki. Włożyć do garnka razem z cukrem, karmelizując aż rabarbar lekko zmięknie. Oprószyć mąką ziemniaczaną i odstawić do ostudzenia.
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól wymieszać. Twaróg rozdrobnić widelcem i dodać do suchych składników. Dodać mleko, olej i szybko zagnieść ciasto. Nie wyrabiać zbyt długo, bo wtedy ciasto stanie się klejące.
Gotowe ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na 0,5cm grubości i pokroić na kwadraty. Na środek każdego z kwadratów nałożyć łyżeczkę rabarbaru/truskawek + cukier brązowy, brzegi posmarować jajkiem i skleić w kształt rożków. Wierzch również posmarować jajkiem i posypać migdałami.
Ułożyć rożki na blaszce i piec 15-20 minut w 180 stopniach do zrumienienia.Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Koniecznie muszę zrobić. są boskie:)
OdpowiedzUsuńPS Robisz genialne zdjęcia! Nie mogę się napatrzeć:)
Polecam! Dziękuję bardzo za miłe słowa :)
UsuńWyglądają bosko! Szkoda tylko że trzeba wałkować, bo tego nie lubię ;)
OdpowiedzUsuńWałkuje się nie najgorzej :)) Warto się poświęcić!
Usuńmałe pyszności :)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie !
OdpowiedzUsuńZ tym nadzieniem muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńPrześlicznie rumiane :D
OdpowiedzUsuńTakiego przepisu na ciasto potrzebowałam, właśnie serowe i z owocowym nadzieniem, ale piękne :D
OdpowiedzUsuń