Sernik kanaryjski z suszonymi morelami i miodem



Będąc niedawno na jednej z hiszpańskich wysp miałam okazję skosztować oryginalnego i niespotkanego dotąd sernika. Był on na spodzie, w którego skład wchodziły suszone morele, prawdopodobnie nasączone miodem (były bardzo słodkie!), na nich pyszna masa serowa, też zupełnie inna niż ta nasza, a wierzch był polany miodem. Taka wersja sernika posmakowała mi na tyle, że musiałam koniecznie spróbować ją odtworzyć w domu. Wiadomo, że smak nie jest taki sam, bo też produkty już nie są hiszpańskie, ani nie jest przecież robiony z oryginalnego przepisu, a tylko z pamięci mojego podniebienia, które jeszcze pamięta tamten pyszny smak! No i właśnie dlatego został nazwany sernikiem kanaryjskim. 
Jednak przepis mogę uznać za dobry i wart wypróbowania, bo sernik smakuje nie tylko mi :-) Jest puszysty, idealnie słodki, a spód z biszkoptów smakuje mi chyba nawet bardziej niż ten z ciastek. Wyglądem może aż tak nie zachęca (mi przypomina gigantycznego pączka :D), no można powiedzieć, że idealnie dopiekł się z każdej strony :), a że nie miałam płynnego miodu, mój skrystalizowany już tak ładnie nie prezentuje się na wierzchu. Mimo to bardzo polecam!



przepis własny
Tortownica 20cm
Spód:
90g biszkoptów
30g masła
70g suszonych moreli
1 łyżka miodu


500g twarogu sernikowego
4 jajka 
100g cukru pudru
skórka z połowy cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej

miód płynny lub scukrzony
suszone morele do dekoracji

Morele przekroić na pół, zalać na chwilę wrzątkiem by zmiękły. Następnie przełożyć je do garnka, dodać łyżkę miodu i pogotować przez moment, aż miód się rozpuści. Odstawić.
Biszkopty pokruszyć lub zmielić blenderem na pył, dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Podzielić na dwie części. Połowę wysypać na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ułożyć morele lekko przyciskając je do dna, polać miodem pozostałym w garnku i wysypać drugą część biszkoptów. Wyrównać spód, morele nie muszą być całkowicie przykryte biszkoptami. 

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli.
Twaróg przełożyć do miski i zmiksować razem z cukrem pudrem, dodając stopniowo po jednym żółtku. Powoli miksując dodać skórkę cytrynową, łyżeczkę soku z cytryny i na koniec mąkę ziemniaczaną. Następnie delikatnie, już za pomocą łyżki wmieszać do masy serowej pianę białek. Całość wylać na przygotowany spód. Piec w temperaturze 190 stopni przez 50-60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po całkowitym ostudzeniu posmarować wierzch sernika cienką warstwą miodu, może to być miód płynny bądź tak jak u mnie już scukrzony. Udekorować suszonymi morelami.
Smacznego!



Przepis dodaję do sernikowej akcji!





7 komentarzy :

  1. Sernika z suszonymi morelami jeszcze nie próbowałam. Prezentuje się naprawdę pysznie i ten kuszący biszkoptowy spód... mniammm:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zupełnie nie wygląda jak sernik, taki z goła niepozorny.
    ale rewelacyjny w składzie! te morele, myślę że dodają mu niepowtarzalnego smaku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis! Zapraszam do udziału w akcji sernikowej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. poproszę o kawałek! :D wygląda zabójczo:) mniam

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały!Te morele... Kradnę przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...