Adwokat i kawa, czyli najlepsze pralinki



Tak! Zdecydowanie są to najlepsze trufle jakie robiłam. Kawa w połączeniu z likierem jajecznym smakuje wyśmienicie, do tego czekolada, mmm... 
nie ma lepszych! Ja swoje pralinki obtoczyłam zarówno w mlecznej jak i w białej czekoladzie, ale w obu wersjach są tak samo dobre. Czuć alkohol oraz aromat kawy. Co do kawy to najlepiej dodać kawę sypaną, bo w tedy uzyskamy nie tylko bardziej wyrazisty smak, ale i w masie będą widoczne malutkie drobinki zmielonej kawy :-) 
Robi się je bardzo łatwo, ale przygotowanie ich jest dość rozciągnięte w czasie, bo wymaga kilkakrotnego wkładania i wyjmowania z lodówki, ale warto poświęcić na nie trochę więcej czasu :) Z powodu na ich słodycz z pewnością nie zje się wszystkich od razu, choć myślę, że znaleźliby się i tacy :-) to plusem jest możliwość przechowywania ich do tygodnia czasu w lodówce. 



źródło przepisu
Na około 20 pralinek:
80 ml Advocaata
200 g białej czekolady
50 g masła

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub 2 łyżeczki kawy sypanej

Do obtoczenia:
150 g mlecznej lub białej czekolady + 1 łyżeczka oliwy
do dekoracji: wiórki kokosowe, kawałki czekolady, kawa 
malutkie papilotki


Adwokat wlać do garnka z grubym dnem i podgrzewać na małym ogniu. Gdy będzie już gorący, odstawić z ognia, wsypać kawę, wymieszać, następnie nadal mieszając dodać połamaną w kawałeczki białą czekoladę, a później masło. Wszystko mieszać do czasu aż powstanie gładka masa. Wstawić masę do lodówki na 2 godziny aż masa lekko zastygnie, tak by można było podzielić ją na części. Po dwóch godzinach wyjąć masę z lodówki i łyżeczką nabrać porcję masy i ułożyć na talerzu, wstawić z powrotem do lodówki na 2 godziny. 
Gdy masa po tym czasie ponownie zastygnie, można uformować zgrabne kuleczki w dłoniach i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia (na kilka godzin bądź na całą noc).

Obtaczanie pralinek w czekoladzie:
Czekoladę białą lub mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając na koniec łyżeczkę oliwy. Obtoczyć kuleczki w czekoladzie, można sobie pomóc łyżeczką bądź widelcem. Ułożyć na talerzu, ozdobić kokosem lub wiórkami czekolady i wstawić do lodówki do zastygnięcia czekolady. Przy zdejmowaniu gotowych pralinek z talerza należy być ostrożnym. Pralinki ułożyć w małych papilotkach i p
rzechowywać w lodówce do tygodnia.
Smacznego!




5 komentarzy :

  1. kawowe kulki dające kopa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne pralinki, porywam jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ładne i na pewno bardzo pyszne te pralinki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają lepiej niż te ze sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja właściwie nie przepadam za adwokatem, ale pralinki wyglądają pięknie.
    Może jednak spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...