Pudding biszkoptowy z owocami


Biszkoptowy pudding, do którego można wykorzystać dowolne owoce, zarówno mrożone jak i świeże. Ciasto jest z dodatkiem białej czekolady, ale śmiało można zastąpić ją mleczną/gorzką, wtedy nasz pudding będzie w "kropki" :) Próbowałam obu wersji i obie są pyszne!
Jeszcze ciepły, z lodami i kleksem czekolady smakuje najlepiej, polecam!



Naczynie żaroodporne o pojemności 1,2 litra (u mnie z podwójnej porcji)

ulubione owoce, w takiej ilości by przykryły całe dno naczynia (u mnie morele, jabłka, truskawki)
4 łyżki dżemu np. truskawkowego lub gęstego syropu z owoców
Biszkopt:
4 łyżki miękkiego masła
4 łyżki cukru
75 g przesianej mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g startej białej czekolady (można użyć mlecznej, wtedy pudding będzie ciemny)
1 jajko
2 łyżki mleka


Owoce obrać jeśli jest taka potrzeba, pokroić na większe kawałki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Do garnka włożyć dżem lub syrop owocowy i podgrzewać na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, można dolać trochę wody, tak by powstał sos. Polać nim owoce.
Do miski wrzucić wszystkie składniki biszkopta i ubić na gładką masę. Wylać ciasto na owoce i wyrównać wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 minut, do chwili aż ciasto będzie złote z wierzchu i będzie uginać się przy dotykaniu.
Podawać na ciepło, oprószone cukrem pudrem, z lodami lub z innymi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!



6 komentarzy :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...