Ciasto porzeczkowe z odrobiną cynamonu


Porzeczki z cynamonem mogą wydawać się dość dziwnym połączeniem, ale ciasto jest naprawdę pyszne i idealne na wakacyjną porę. 
Dość rzadko wykorzystuje się te owoce do różnych wypieków, ciast, tart, babeczek, a przecież te kwaskowate owoce świetnie się do niech nadają!  
I wcale nie przeszkadzają mi te drobne pesteczki, które dają się wyczuć, w każdej kuleczce porzeczki.  :-)
Ach no i oczywiście nie tylko z czerwonymi, ale i z czarnymi i białymi porzeczkami ciasto będzie smakowite. Zachęcam do porzeczkowych wypieków! :)


źródło
Keksówka 22cm x 12,5cm x 8cm
5 łyżek miękkiego masła
120g cukru
3 jajka
250g porzeczek
150g mąki pszennej
70g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli



Jajka ubić mikserem, aż do powstania pianki. Dodać masło i cukier, zmiksować na gładką masę.
W drugiej misce połączyć suche składniki: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cynamon, sodę i sól. Nadal miksując dodawać je stopniowo do masy jajecznej.
Porzeczki obtoczyć w mące ziemniaczanej i dodać do gotowej masy. Ostrożnie i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą keksówki i piec przez 40 minut w 180 stopniach.




5 komentarzy :

  1. Robiłam podobne ostatnio. Prostota robiąca wrażenie.
    Pozdrawiam
    A.

    OdpowiedzUsuń
  2. ładnie różowe w środku wyszło

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja tam lubie niebanalne polaczenia, wiec i to chetnie bym wyprobowala. Wyglada apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam tylko białych porzeczek, a z mojego ogródkowego krzaczka czerwonych wystarczyło tylko na bułeczki :P Te owoce pięknie wyglądają w cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o jakie niebiańskie! ślicznie się prezentuje. :)

    szkoda tylko, że już nigdzie porzeczek nie widziałam... :(

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...