Porzeczki z cynamonem mogą wydawać się dość dziwnym połączeniem, ale ciasto jest naprawdę pyszne i idealne na wakacyjną porę.
Dość rzadko wykorzystuje się te owoce do różnych wypieków, ciast, tart, babeczek, a przecież te kwaskowate owoce świetnie się do niech nadają!
I wcale nie przeszkadzają mi te drobne pesteczki, które dają się wyczuć, w każdej kuleczce porzeczki. :-)
Ach no i oczywiście nie tylko z czerwonymi, ale i z czarnymi i białymi porzeczkami ciasto będzie smakowite. Zachęcam do porzeczkowych wypieków! :)źródło
Keksówka 22cm x 12,5cm x 8cm
5 łyżek miękkiego masła
120g cukru
3 jajka
250g porzeczek
150g mąki pszennej
70g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Jajka ubić mikserem, aż do powstania pianki. Dodać masło i cukier, zmiksować na gładką masę.
W drugiej misce połączyć suche składniki: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cynamon, sodę i sól. Nadal miksując dodawać je stopniowo do masy jajecznej.
Porzeczki obtoczyć w mące ziemniaczanej i dodać do gotowej masy. Ostrożnie i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą keksówki i piec przez 40 minut w 180 stopniach.
Robiłam podobne ostatnio. Prostota robiąca wrażenie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
A.
ładnie różowe w środku wyszło
OdpowiedzUsuńA ja tam lubie niebanalne polaczenia, wiec i to chetnie bym wyprobowala. Wyglada apetycznie!
OdpowiedzUsuńNie jadłam tylko białych porzeczek, a z mojego ogródkowego krzaczka czerwonych wystarczyło tylko na bułeczki :P Te owoce pięknie wyglądają w cieście :)
OdpowiedzUsuńo jakie niebiańskie! ślicznie się prezentuje. :)
OdpowiedzUsuńszkoda tylko, że już nigdzie porzeczek nie widziałam... :(