Ciasteczka owsiane z kokosem i czekoladą


Podwójnie czekoladowe ciasteczka z płatkami owsianymi i dodatkiem wiórek kokosowych. Pysznie chrupią zaraz po wyjęciu z piekarnika,
później trochę miękną i smakują idealnie w połączeniu ze szklanką mleka.
Dla mnie najlepsze w ciastkach są dodatki, dlatego zawsze wybieram te, którym trafiło się ich najwięcej, też tak macie? :))


Wszystkich serdecznie zapraszam do polubienia desernikowego facebook'a! :)



źródło przepisu
3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka płatków owsianych
1/4 łyżeczki sody
1 jajko
100g masła, bardzo miękkiego
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki wiórków kokosa
50g białej czekolady
50g gorzkiej czekolady


Zmiksować masło z cukrem, dodać jajko i dalej miksować na puszystą masę. Dodać mąkę wraz z sodą, płatki i kokos, wymieszać. Czekoladę pokroić w kosteczkę, wsypać do masy i dokładnie wymieszać. Nabierać ciasto łyżką (mi znacznie lepiej formowało się palcami) i formować w kulki, które następnie spłaszczać i układać na blaszce z papierem do pieczenia. Piec ok. 12-15 minut w temperaturze 180 st. C.








20 komentarzy :

  1. śliczne i zdrowe! podobają mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ci wyszły i fajne takie właśnie spłaszczone. Pamiętam ja mi smakowały, będę musiała powtórzyć :D

    OdpowiedzUsuń
  3. takie ciasteczka są jednymi z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Po składzie i zdjęciach muszę jednoznacznie stwierdzić, że muszą smakować/ smakowały ;) znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z kawałkami czekolady- takie lubią najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam owsiane, moje ulubione to z żurawiną, ale te z pewnością też wypróbuję, piękne zdjęcie

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam owsiane ciasteczka. Piekne zdjecia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Płatki owsiane...te ciasteczka musiały wspaniale chrupać:)

    OdpowiedzUsuń
  9. świetne połączenie! idealnie pasuje do tego szklanka mleka ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam 5 ciasteczek owsianych z rożnych przepisów z netu - te są zdecydowanie najsmaczniejsze Gratulacje za przepis. Zrobiłam do nich lukier z białka i cukru pudru ( dałam mniej cukru) i ozdobilam M&Sami rożnych kolorach. Wyszło super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ten przepis okazał się najlepszy :) Musiały super wyglądać z tymi M&Msami, pozdrawiam!

      Usuń
  11. Ciasteczka rewelacyjne!!! Pierwsza porcja została w mig zjedzona. Kolejną zrobiłam z podwójnej ilości składników. Są lepsze niż te wszystkie ciasteczka owsiane sklepowe. Gorąco polecam i zapisuję przepis w ulubionych. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, najlepiej robić je od razu z podwójnej porcji, szybciutko znikają :)

      Usuń
    2. Kolejna porcja z migdałami i M&M właśnie znika ;)

      Usuń
    3. AAAlee super :) Dodatek M&Msów to bardzo dobry pomysł!

      Usuń
  12. Przepis znakomity :) Dodałam jeszcze posiekane orzechy i odrobinę miodu. Cała rodzinka nie mogła się oprzeć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda ciężko im się oprzeć, a dodatki zawsze mile widziane :-) Pozdrawiam!

      Usuń
  13. Dziś zrobiłam wyszły przepyszne:) dodalam trochę kakao to i kolor ciasteczek ciekawszy byl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...