Podwójnie czekoladowe ciasteczka z płatkami owsianymi i dodatkiem wiórek kokosowych. Pysznie chrupią zaraz po wyjęciu z piekarnika,
później trochę miękną i smakują idealnie w połączeniu ze szklanką mleka.
Dla mnie najlepsze w ciastkach są dodatki, dlatego zawsze wybieram te, którym trafiło się ich najwięcej, też tak macie? :))
Wszystkich serdecznie zapraszam do polubienia desernikowego facebook'a! :)
źródło przepisu
3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka płatków owsianych
1/4 łyżeczki sody
1 jajko
100g masła, bardzo miękkiego
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki wiórków kokosa
50g białej czekolady
50g gorzkiej czekolady
Zmiksować masło z cukrem, dodać jajko i dalej miksować na puszystą masę. Dodać mąkę wraz z sodą, płatki i kokos, wymieszać. Czekoladę pokroić w kosteczkę, wsypać do masy i dokładnie wymieszać. Nabierać ciasto łyżką (mi znacznie lepiej formowało się palcami) i formować w kulki, które następnie spłaszczać i układać na blaszce z papierem do pieczenia. Piec ok. 12-15 minut w temperaturze 180 st. C.
śliczne i zdrowe! podobają mi się :)
OdpowiedzUsuńLubie takie ciasteczka
OdpowiedzUsuńowsiane, ulubione!:))
OdpowiedzUsuńSuper ci wyszły i fajne takie właśnie spłaszczone. Pamiętam ja mi smakowały, będę musiała powtórzyć :D
OdpowiedzUsuńtakie ciasteczka są jednymi z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńPo składzie i zdjęciach muszę jednoznacznie stwierdzić, że muszą smakować/ smakowały ;) znakomicie :)
OdpowiedzUsuńZ kawałkami czekolady- takie lubią najbardziej:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam owsiane, moje ulubione to z żurawiną, ale te z pewnością też wypróbuję, piękne zdjęcie
OdpowiedzUsuńUwielbiam owsiane ciasteczka. Piekne zdjecia :)
OdpowiedzUsuńPłatki owsiane...te ciasteczka musiały wspaniale chrupać:)
OdpowiedzUsuńświetne połączenie! idealnie pasuje do tego szklanka mleka ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam 5 ciasteczek owsianych z rożnych przepisów z netu - te są zdecydowanie najsmaczniejsze Gratulacje za przepis. Zrobiłam do nich lukier z białka i cukru pudru ( dałam mniej cukru) i ozdobilam M&Sami rożnych kolorach. Wyszło super
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ten przepis okazał się najlepszy :) Musiały super wyglądać z tymi M&Msami, pozdrawiam!
UsuńCiasteczka rewelacyjne!!! Pierwsza porcja została w mig zjedzona. Kolejną zrobiłam z podwójnej ilości składników. Są lepsze niż te wszystkie ciasteczka owsiane sklepowe. Gorąco polecam i zapisuję przepis w ulubionych. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, najlepiej robić je od razu z podwójnej porcji, szybciutko znikają :)
UsuńKolejna porcja z migdałami i M&M właśnie znika ;)
UsuńAAAlee super :) Dodatek M&Msów to bardzo dobry pomysł!
UsuńPrzepis znakomity :) Dodałam jeszcze posiekane orzechy i odrobinę miodu. Cała rodzinka nie mogła się oprzeć.
OdpowiedzUsuńTo prawda ciężko im się oprzeć, a dodatki zawsze mile widziane :-) Pozdrawiam!
UsuńDziś zrobiłam wyszły przepyszne:) dodalam trochę kakao to i kolor ciasteczek ciekawszy byl
OdpowiedzUsuń