Bezmączne ciasteczka owsiane

 
DSC03644a
DSC03653a
 
Po cieście kruchym zostały mi dwa białka, to jednak za mało na bazę, a szkoda mi było ich nie zużyć. Nie miałam też zbyt wiele czasu, więc pierwsze co przyszło mi do głowy to szybkie ciasteczka z dodatkiem płatków owsianych. Do tego to co akurat miałam pod ręką, czyli słonecznik, rodzynki i mak. Wyszły proste, a zarazem zadziwiająco pyszne ciastka, które świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie koniecznie ze szklanką mleka albo jako dodatek do jogurtu zamiast muesli. Zdrowe i smaczne!
 

DSC03672a
DSC03675a


Na około 16 ciasteczek:
2 białka
szczypta soli
1/4 szklanki cukru
1 i 1/4 szklanki płatków owsianych górskich
1/4 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
1 łyżka sypkiego maku
1/4 szklanki słonecznika
spora garść rodzynek

Białka wraz z solą ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać cukier. Do ubitej piany wsypać płatki owsiane i wszystkie pozostałe składniki. Całość wymieszać delikatnie za pomocą łyżki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać łyżką porcje ciasta i układać na blaszce zachowując odstępy. Nie należy się przejmować, że masa nie jest zwięzła, po upieczeniu ciasteczka się zlepią.
 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałki góra-dół) na 30-40 minut. (najlepiej co jakiś czas doglądać ciastek, żeby nie spiekły się zbyt mocno).


DSC03658a

13 komentarzy :

  1. Moja mama robi podobne, ale w czekoladzie :) Są pyszne do popołudniowej kawy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie proste, owsiane ciasteczka od czasu do czasu zamiast bardziej skomplikowanych wypieków ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne! proste, ale pyszne. taka prostota jest czasem niezastąpiona. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musiały być mega smaczne :) Czasami z rzeczy, które mamy akurat pod ręką mogą wyjść całkiem niezłe łakocie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajne, chrupiące, pełne zdrowia i przede wszystkim moje ulubione - owsiane <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdrowa i chrupiąca przekąska, mogłabym je spakować na drugie śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne ciastka! : - )
    Twoje owsiane są cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  8. a jak długo zachowują one świeżość? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymane w słoiku będą dobre na pewno przez około dwa tygodnie :)

      Usuń
    2. o super! :) już mam pomysł na ciacha dla siostry pod choinkę ;) zrobię je kilka dni przed gorączkowymi przygotowaniami do wigilii i będą jak znalazł ;)

      Usuń
  9. rozumiem że w puszce raczej tak samo jak w słoiku dadzą radę? :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...