Torta della Nonna


DSC03522a2


DSC03523a2


Dzisiejszy przepis zaczerpnęłam ze świetnej książki "Słodkie" Liski z White Plate i choć mam ją już jakiś czas to niestety jeszcze nie zdążyłam wypróbować zbyt wielu przepisów. Ciągle chodzi mi coś innego po głowie, a szkoda bo znaleźć w niej można mnóstwo słodkich inspiracji! Na pewno potwierdzą to wszyscy szczęśliwi jej posiadacze :-)
Torta della Nonna to ciasto włoskiej babci, które podobno jest bardzo znane i podaje się je w całej Italii. Osobiście jeszcze nie próbowałam tego ciasto we włoskim wydaniu, ale mam nadzieję, że moja domowa wersja dorównuje smakiem oryginałowi :-)
Kruche ciasto, a w nim warstwa gęstego, cytrynowego budyniu gotowanego wyłącznie na żółtkach, achhh pyszność,
a w dodatku jak pięknie wygląda! :-) Swoje porcje podałam z domowej produkcji malinkami w słodkim syropie, ale i bez nich Torta della Nonna Was zachwyci.

DSC03546a
DSC03537a2


Przepis z książki "Słodkie" E. Murawskiej
Tortownica 24cm
Ciasto:
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
70 g cukru pudru
150 g miękkiego masła
1 jajko
1 żółtko
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Domowy budyń:
500 ml mleka
skórka starta z jednej cytryny
3 żółtka
100 g cukru
50 g mąki pszennej

+ jajko do posmarowania wierzchu
garść orzeszków ziemnych lub piniowych

Ciasto: Mąkę, proszek, sól i cukier puder wsypać do jednej miski. Dodać miękkie masło, jajko, żółtko, wanilię i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części (mniejszą i większą). Większą częścią ciasta wylepić dno i brzeg do mniej więcej połowy wysokości tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki.
Mniejszy kawałek ciasta rozwałkować na okrąg o średnicy 24cm i również schować go do lodówki.

Domowy budyń: Mleko wraz z otartą skórką z cytryny wlać do garnka i zagotować.
Żółtka utrzeć w miseczce z cukrem na kogel-mogel. Cały czas ucierając dodawać partiami mąkę, a następnie powoli wlewać gorące mleko.
Powstałą masę przełożyć do garnka i ugotować gęsty budyń na średnim ogniu, mieszając cały czasy by nie przypalić. Na początku budyń będzie płynny ale w miarę upływu czasu (ok. 15 minut) powinien zgęstnieć.
Kiedy budyń będzie już gęsty, zdjąć garnek z ognia i przykryć go folią aluminiową, po to by zapobiec powstaniu kożucha. Ostudzić.

Wyjąć naszą tortownicę z lodówki i wypełnić ją ostudzonym budyniem. Następnie na wierzchu ułożyć rozwałkowany wcześniej kawałek ciasta i zlepić brzegi. Na koniec wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać orzeszkami.
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 50-55 minut aż wierzch będzie zrumieniony.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić przed podaniem. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


DSC03548a

DSC03554a

6 komentarzy :

  1. Cytrynowy budyń na kruchym cieście brzmi wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cytrynowy budyń wystarczy, żebym się zakochała w całym cieście ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo wybornie, pierwszy raz spotykam się z tym ciastem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cytrynowy budyń mówisz...? Już mi ślinka cieknie...

    OdpowiedzUsuń
  5. O kurcze brzmi i wygląda obłędnie! Zapisuję na mojej liście !:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...