Brownie pierniczkowe, piernikowa krówka i pierniczki :-)

 
DSC_0251a
DSC_0228a
DSC_0256a
 

Czekolada, Pierniczki, Krówki. Trzy ulubione smaki w jednym! Chyba lepiej być nie może :-) 
Dzisiejsze ciasto, a raczej brownie na mocno maślanym kruchym spodzie z wypasioną polewą z krówek wzbogaconą pierniczkami w glazurze, zdecydowanie zasługuje na uwagę. Wydawać by się mogło, że tyle słodkości to przesada,
jednak zapewniam Was, że to wcale nie jest przesyt! Wszystkie składniki pasują do siebie idealnie, w dodatku przyprawa korzenna dodaje ciastu świątecznego aromatu, za którym jesteśmy już stęsknieni.
Ciasto nadaje się świetnie jak słodka przekąska, a najlepiej jest popijać je ciepłym cynamonowym mlekiem, ach jakie to dobre ... :-)


DSC_0211a

DSC_0272a
 

Forma 24x24 cm
Spód:
150 g zimnego masła
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki cukru

Brownie:
1 i 1/3 szklanki pokrojonej czekolady (pół na pół mlecza i gorzka)
1 szklanka cukru
1/3 szklanki masła
2 łyżki wody
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki przyprawy do piernika

Polewa:
200 g krówek
2 łyżki mleka
2 łyżeczki przyprawy do piernika
100 g pierników w lukrze

Spód: Zimne masło pokroić w kostkę i włożyć do miski, dodać mąkę oraz cukier i wyrobić ciasto. Wylepić ciastem dno formy wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut (ciasto ma się tylko lekko zbrązowić). Ostudzić.


Brownie: Masło, wodę i cukier włożyć do garnka i zagotować, odstawić z ognia i wsypać czekoladę (mleczną i gorzką). Rozmieszać do rozpuszczenia czekolady. Następnie wbić dwa jajka, dodać ekstrakt z wanilii, a na końcu przesianą mąkę wraz z solą. Całość dokładnie wymieszać.
Czekoladową masę wylać na podpieczony i ostudzony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 18o stopni na 30-35 minut. (Brownie ma z góry utworzyć lekką skorupkę, ale w środku powinno pozostać nadal wilgotne).
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Polewa: Pierniczki pokroić na mniejsze kawałki. Krówki wrzucić do garnka, dodać 2 łyżki mleka, przyprawę do piernika i cały czas mieszając doprowadzić krówki do rozpuszczenia (uważać by nie przypalić).
Gdy krówki będą już rozpuszczone dodać do nich połowę pokrojonych pierniczków, wymieszać i szybko polać po naszym brownie. Resztę pokrojonych pierniczków powciskać w krówkową masę i odstawić ciasto do zastygnięcia.


DSC_0266a
DSC_0240a


10 komentarzy :

  1. Ciasto jak marzenie i jeszcze mleko z cynamonem - chcę taki zestaw! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale wypas, chce takie!

    OdpowiedzUsuń
  3. super! mocno świątecznie :)
    ---
    takeittasty.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł, ja bym te pierniki w całości bo takie bielutkie i ładne:) po pierniczku na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No przyznaję się, że moja pierwsza myśl to : 'słoodko! za słodko..' i jakoś nadal nie potrafię się przekonać do fakru, że wcale takie to ciasto nie jest ;p

    OdpowiedzUsuń
  6. WLASNIE ROBIE! Chyba nie dopasowalam wielkosci blachy, ale licze na to, ze wyjdzie mi smaczne, bo prezentuje sie troche... plasko:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale super! Aga daj znać jak smakowało, nieważne, że płaskie - ważne, że dobre :-)

      Usuń
  7. Odkąd tylko pamiętam to zawsze zajadałam się czekoladowym brownie. Teraz poznałam jeszcze przepis https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ bez którego praktycznie nie mogę się obyć. Kiedy trafia mi się chwila wolnego to oczywiście to ciasto będzie głównym deserem.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...